Dior and I, Raf Simons

I måndags fick jag hem filmen Dior and I, i brevlådan. Läs mer: (diorandimovie.com) Äntligen!
Jag har verkligen sett fram emot att få se den. men det har varit en del motigheter. Filmen skulle visas på bio Roy på Avenyn i Göteborg i september. Sedan flyttades visningen fram en månad och de hade inte många föreställningar.
Jag köpte faktiskt biljett och tänkte åka ner till Göteborg och se den på Bio Roy på Avenyn tisdagen den 13 oktober. (Jag hade deadline på en översättning den 12 oktober).
Sent på måndagskvällen kom Filip hem från judoträningen och han hade brutit nyckelbenet. Först åkte vi till NÄL, och där fick vi besked att åka till Uddevalla sjukhus eftersom regionens ortopedavdelning finns där. Vi kom inte hem förrän halv fem på morgonen och sedan fick jag kolla det sista på översättningen och mejla den så att förlaget hade den före kl. åtta. Sedan sov jag. Jag orkade inte åka till Göteborg och gå på bio klockan 15:20 på tisdag. Så jag missade Dior and I.
Men som sagt i måndags kom filmen på DVD. Och den motsvarade mina förväntningar! Det handlade om mode, modehuset Dior, Raf Simons, (sv.wikipedia.org), och hur man syr kläderna. Det är modehistoria om Christian Dior och man får till och med några glimtar från Diormuseet, hans barndomshem Granville i Normandie, (musee-dior-Granville.com). Filmen visar hur Raf Simons jobbar och det handlar om hans arbete, inte om hans privatliv som i filmen om Yves St Laurent (som jag för övrigt blev besviken på). Här får man se mycket från Diors syateljéer och hur de syr, klipper, nålar ... Filmen är jättebra. Se Raf Simons första visning modehuset Dior på film - "Christian Dior / Fall Winter 2013-2014 / Full Show", (Youtube.com).
Den här bilden tog jag på ingången till Dior, avenue Montaigne, en söndag förra året i början av oktober.
I en scen i filmen är man i ateljén på natten och man kan föreställa sig att Dior spökar där. Det sägs att han faktiskt gör det ;)  Läs gärna artikeln: "Filming With the Ghost of Dior", (vogue.co.uk).
Och senare på måndagen offentliggörs det att Raf Simons slutar på Dior. Han har sagt upp sig och vill koncentrera sig på sitt eget märke och sitt privatliv. Grattis, får man väl nästan säga. Han har varit på Dior i tre år och det kanske räcker. Under dessa år har han fått mycket beröm och mottagit CFDA International Award, se film där man presenterar Raf Simons "verk", "Raf Simons International Award Presentation - CFDA Fashion Awards", (Youtube.com).
Här är några artiklar där man skriver om Raf Simons och att han slutar: "Raf Simons lämnar Dior", (elle.se) och "Raf Simons bästa Diorvisningar", (styleby.nu/instagram). Se fler bilder och läs artikeln på brittiska Vogue: Raf's Dior Story, (vouge.co.uk).
Nedan två bilder på Diors skyltfönster från förra året i oktober.
Nedan två bilder på detaljer som jag tänkte att man kunde inspireras av och brodera en blomma/mönster/växt "ovanpå" ett veck på en klänning eller en kjol.
Läs gärna några tidigare blogginlägg som jag gjort om Dior: "Tröstar mig med Dior",
2015-07-23; "Har varit på femtiotalslutställning i Paris", (2014-10-18); "Möt den franska våren", (2014-04-20).
Nedan, om man vill kan man ju sy en klänning inspirerad av "New Look"-stilen, eller ;)-
Butterick 5556, mönster till klänning i retrostil, circa 1955, 89 kr, Alrups-sy.se/butik.
Fler mönster till kläder i retro/vintage stil finns på vår retroavdelning: Alrups-sy.se/retro.
 

Tips: titta ifall du har ett grått tyg!

Läser man tidningar och modetips på nätet så handlar det mycket om grått i höst.
Om du har några tyger hemma så kolla ifall du har ett grått tyg som ligger och väntar. Eller kanske ett grått plagg som du kan sy om. Det är väldigt "inne" att sy om kläder nu, och det är ett intresse som kommer att växa, sägs det.
Här är lite grå inspiration. "12 kappor i höstens hetaste färg", (damernasvarld.se). Bekväma sköna byxor, caper, tröjor och halsduk: "Skön stil", (femina.se). Tittar man på Vogues reportage: "The Fifty Shades of Gray We Saw at New York Fashion Week", (vogue.com), kan man se 50 grå plagg från visningarna höstmodet 2015, (modeveckan februari 2015). Martina Bonnier tipsar om fem grå budgetkap, (martinabonnier.damernasvarld.se). Snyggt med grå accessoarer.
Själv har jag hittat en grå sweatshirttröja som jag köpte på rea och som var för kort, jag får se vad jag kan göra åt den. Och ett grått sweatshirt tyg som jag vill göra en klänning av. Jag återkommer om resultat senare, hoppas jag.
Nedan, McCalls 7250, The Archive Collection, mönster till blus i retrostil, circa 1926, (Alrups-sy.se/butik - symönster on-line).
McCalls mönster, vinterkollektionen, har precis kommit och vi har precis lagt ut den på nätet.
alrups-sy.se/mccalls_new_winter

Ska du på maskerad i allahelgonahelgen?

Jag vet inte om Halloween har slagit igenom i Sverige. Skulle inte tro det, i alla fall inte på samma sätt som i en del andra länder. Men jag har förstått att det är många som passar på att ha maskerad, främst ungdomar. Det sägs att svenskar inte gillar maskerader och att klä ut sig, men det är säkert individuellt. När vi var unga så hade man ju temafester och togapartyn. Vad det gäller mönster till historiska kläder så köper kunderna det året runt.
Jag hittade några trevliga bilder på olika maskeradidéer och kläder på tidningen Chics hemisda: "14 snygga halloween-kostymer för dig med koll", (chic.se). Där fanns även några bilder på "Hollywoodstjärnornas bästa Halloweendräkter", (chic.se). Här är lite tips på sminkning (den är från i fjol): "Fixa Halloweenkostymen med vackra makeuper", (damernasvarld.se). Om man inte ska på maskerad men ändå vill vara lite Halloween-klädd så får ni ett tips från Valerie Aflalo från förra året. "Halloween-fin", (valerieaflalo.damernasvarld.se).
För några år sedan hade vi en svart fest, eller en spökfest som barnen kallade det. Alla vuxna skulle vara klädda i svart, och farmor och farfar hängde gärna på, och barnen fick tillfälle att klä sig som skelett och döden och spöken. Vi hade riktigt trevligt. Svart duk hade vi också. Jag köpte en bit krossad sammet och den behövde inte ens fållas. Lite inspiration ifall man vill sy en ny svart klänning: "15 snygga svarta klänningar till Halloween", (chic.se).
I fjol sydde jag en lång svart mantel till Filip, då 14 år, i julklapp, och det gick åt en massa meter tyg. Numera använder han den som morgonrock, och man får passa sig så man inte sätter kaffet i halsen när han kommer in i köket på morgonen. Jag tog ett kort på honom när han gjorde entré på sin födelsedag den 5 oktober i år.
Jag använde burda 2483, mönster till trollkarlsmantel, när jag sydde den.
Vi föräldrar klär inte ut oss längre och det där med "Trick or treat", har vi aldrig brytt oss om. Men sönerna har väl varit på några maskerader de senaste åren.
Lite tips till er som vill skoja med tonåringarna, eller andra, när de kommer hem sent på natten efter festen: "11 Halloween-pranks...", (amelia.se).
Nedan, Burda 2376, mönster till 20-talskläder, (Alrups-sy.se/butik).
Jag skulle gärna vilja gå på en fest med 20-tals tema. Jag spatserar gärna omkring i en "flapperklänning" som inte sitter åt i midjan, har långa handskar och viftar med ett långt cigarettmunstycke (utan cigarett, eftersom jag slutade för 22 år sedan)- Herrarna har givetvis smoking och vi smuttar på spännande drinkar. Visst låter det kul?
Ärligt talat ska maken och jag tillbringa allahelgonahelgen ute på landet med god mat, iförda myskläder och titta på en massa spännande, otäcka filmer.
Fler maskeradkläder hittar ni på vår avdelning: alrups-sy.se/ lajv