1940-talsmode, populär retrostil

Jag fortsätter att lära mig mer om modehistoria och i går läste jag om 1940-talet.
1940-talsstil är populärt inom retro- och vintagemode, och det är inte konstigt. Den smickrar kvinnokroppen med markerade axlar, byst, midja och höfter, men utan att överdriva, i alla fall inte förrän 1947 då Diors New Look kom. Läs gärna Elsa Billgrens blogg från 26 januari 2015: "Hur man åldersbestämmer vintagekläder, del 3", (elsa.elle.se). Där finns många tips (och snygga bilder).
Vill man ha mer svenskt 40-tal kan man läsa Moderesans blogg om 40-talet. Massor av fakta, fina bilder och till och med bilder från Svensk Damtidning. Det här "reportaget" var verkligen bra! : "1940-talet", (moderesan.blogg.se/.../1940-talet).
Sedan blev det lite film och glamour, titta på de här bilderna: "1940s Fashion: The Decade Captured In 40 Beautiful Pictures", (marieclaire.co.uk). (Och texten var bra, den också).
Till sist, lite tips och bilder ifall man gillar Lauren Bacalls klassiska stil: "5 Ways To Channel Lauren Bacall's Unforgettable, All-American Style", (Vogue.com). Man kan förstås sy kläder i samma stil ;)
Till sist, lite tips från Marie, en kund som köpte retromönster nyss.
"Fördelen med att sy själv är att man kan reglera midjan och skapa synvillor (tex. leka med olika tyg). Det bästa tänkbara är klänningar med smock i ryggen eller i sidorna så som i Buttriks B6019. /... /Själv så är jag ju stor men jag försöker alltid se till att kläderna inte är två nummer för små när jag ger mig ut på galej. Skall man ha en vippklänning så gäller det att ha en snygg/stabil underkjol och då blir synvillan att man har en midja. Inte att förglömma midjeformaren, det är en räddare i nöden, och då som nu går det inte att leva utan “korsett produkter”."
Tack för tipsen, Marie!
Nedan, VOGUE 8728, Vintage Model circa 1946, mönster till klänning i retrostil, 155 kr (Alrups-sy.se/butik).
Nedan, SIMPLICITY 1692, Vintage 1940s, mönster till blusar i retrostil, 125 kr, (Alrups-sy.se/butik).
Är du intresserad av att sy kläder i retrostil, gå till Alrups-sy.se/retro. Där finns massor av retromönster, även till barn och dockor (Simplicity).

Sjömansstil till barnen

Varje år får jag frågor om tips på mönster till sjömansinspirerade barnkläder. Jag tycker också att det är jättegulligt. Nedan, bild på sjömanskläder som jag sydde 1996 till våra två äldsta söner som då var drygt 2 år respektive 8 månader. Vi var på två bröllop den sommaren och pojkarna var jättesöta, det kan jag lova.
Tips: Jag sydde sjömanskragarna i vit bomullspiké och gjorde dem avtagbara. Jag satte fast dem med kardborrband. Och på den lilles sjömansdräkt satte jag tryckknappar i grenen så att det gick snabbt att byta blöjor.
Här kommer alltså några mönstertips till sjömanskläder.
Nedan, Kwik Sew 3946, mönster till sjömanskläder till baby/småbarn, pojkar och flickor, 89 kr. (Alrups-sy.se/butik)
Nedan, McCalls 6913, mönster till sjömansklänning, upp till 4 år, 89 kr, (Alrups-sy.se/butik)
 
Vad det gäller pojkar får man vara lite mer uppfinningsrik om man ska sy en sjömansblus. Ett tips är att använda Kwik Sew 4024, mönster till kock/brandman/polis/läkar-blus och göra om kockkragen i nacken.
Nedan Kwik Sew 4024, 89 kr, (Alrups-sy.se/butik)
Eftersom jag säljer så många mönster till barnkläder numera har vi gjort en specialavdelning för barnmönster - Alrups-sy.se/barn. Hoppas ni tycker att den är användbar! (Jag plockar ut materialet till hemsidorna och maken gör dem. Jag hade skrivit att jag märkt att många mormödrar och farmödrar ringer och frågar efter mönster för att de vill börja sy igen, och gärna till barnbarnen. Maken hade lagt till att även pappor, morfäder och farfäder kanske vill sy barnkläder, och han förklarade för mig att man bör ha med "genusperspektivet". Vem vet, han kanske har rätt, fast jag sitter nog fast i mina fördomar där. Men jag ska försöka komma ihåg det och fråga honom om inte han ska sy lite sparkdräkter när, och om, vi en dag får barnbarn.

"Successful in Fashion Camouflage", enligt Edith Head.

Jaha, nu har jag sprungit i trapporna här i tre veckor, enligt Michael Mosleys idé, "Träna tre minuter i veckan: 5:2-guruns guide till högintensiv träning", (2014). Nej, jag har inte blivit så mycket smalare, men jag tänker fortsätta. De där tre minuterna ger mig väldigt gott samvete, och det är väl en bra träningseffekt.
Jag har accepterat fakta, jag gillar mat och vin, och jag är inte lång och smal. Jag är glad att jag inte väger 120 kg med tanke på att jag har en man och tre långa söner som är smala och som kan äta hur mycket de vill. (De har hög ämnesomsättning, numera är det medicinskt bevisat, i alla fall en av dem). ! Jag blir tjock av att bara se alla chips de vräker i sig.
Okej, då kommer vi till kamouflageknepet. (Kapitel 8 i Edith Heads bok "How To Dress For Success", som gavs ut 1967, finns i nytryck 2009. )
Man ska klä sig enligt "framhäv fördelarna och dölj skavankerna" principen. Enligt Edith Head, hon som klädde så många stora filmstjärnor, så vill alla kvinnor se smalare ut. De flesta vill också se ut som om de var längre, hade längre ben och smalare midja, och så vidare, och då gäller det att vara smart. Edith Head var riktigt stilsmart, hon fick till och med åtta (!!) Oscarstatyetter som bevis på det.
Nu har jag samlat lite stil/klädtips. Först: "Klä dig rätt - så här gör du!", (Femina.com). Bra, handfasta tips. Sedan har vi "Figure-Flattering Clothes for Spring", (Vogue.com). Här utgår man också från problemområden som man vill dölja. På Chics hemsida kan man läsa om "Stylingtips för kurviga som vill vara trendiga", (chic.se). Charlotta Flinkenberg är alltid rakt på sak. (Varför kan man inte få tag på hennes bok "Från godisråtta till storlek 38"?)
I de sistnämnda tipsen står det att man kan satsa på vackra skor om man vill vara trendig. Edith Head, hon betonar verkligen betydelsen av accessoarer och smycken. Har man ont om pengar, eller om man inte vill ha MASSOR av kläder så kan man satsa på en liten basgarderob och variera kläderna med hjälp av accessoarer, smycken och "tillbehör". 
I vår är det modernt med scarves (Äntligen!). Här är några tips om hur man kan knyta "sjalen", (theyouway.com).
Och till sist, lite stylingtips från Femina: "Stylingtips", (Femina.se).
Nu är det bara att ta av sig vinterkappan, ta på sig jackan, solglasögon och en scarf, och "gå fort och le mycket så ser ingen hur ful du är". (citat Lasse Åberg).
Nedan, mönster till listig klänning, Butterick 6163. Figursvängd modell som går att variera på många sätt och på mönstret har man använt två olika spetsinfällningar. Butterickmönster 6163 är nytt för våren och kostar 89 kr, (Alrups-sy.se/butik).
Samma mönster som ovan, Butterick 6163, fast i en annan variant.