Bokrea, Schiaparelli och en byxkjol

Jag var på bokrea i onsdags och kom hem med åtta bokfynd. Mest nöjd var jag med "Schiaparelli & Prada - Impossible Conversations", en bok om/från utställningen med samma namn på Metropolitan Museum of Art, i New York 2012. Jag betalade 79 kr (!) för den. Jättefin bok med många, många snygga bilder.
Ett annat boktips från bokrean i år är "Sy dina egna kläder". Jag har den redan och det är en utmärkt uppslagsbok när man till exempel ska sy i ett blixtlås eller göra ett handsytt knapphål.
Sedan har ju utställningen "ASYLUM: När modet flirtar med konsten" öppnat på Kulturhuset uppe i Stockholm. Eftersom jag är intresserad av Elsa Schiaparelli så funderade jag på att åka upp och titta på den i vår, men när jag läste recensionen om den i SvD i går så började jag tänka om. Utställningen är säkert väldigt bra, men det verkar som om Schiaparelli-delen av utställningen är ganska liten. Se "Kärleksflirt som går under ytan", 26 feb (svd.se), och pressbilder från utställningen Asylum. I artikeln i SvD nämns att det finns en kopia på skelettklänningen på utställningen, men att originalet aldrig lämnar Victoria & Albert Museum i London, se bild: The Skeleton Dress, (vam.as.uk).
Det finns ett par andra utställningar som jag gärna vill se i vår och sommar, och ibland måste man prioritera.
Elsa Schiaparelli "skapade" byxkjolen och det blev skandal när hon bar den 1938, "Schiap in culottes", (pinterest.com). Jag tycker att byxkjolen är ett mycket praktiskt plagg, perfekt på sommaren när man cyklar eller är ute i båten och inte vill ha shorts.
Nedan, BURDA 6905, mönster till byxkjol, 95 kr, (Alrups-sy.se/butik).
 

Ögongodis från Oscarsgalan

Nu kan man se bilder från galornas gala, Oscarsgalan. Vilka klänningar! (Och bilderna på nätet blir bättre, tydligare och fler för varje år.) "Oscarsgalan 2015 - bäst på röda mattan", (elle.se), där finns många bilder. Damernas värld är inte sämre, "Njut av gnistrande klänningar från Oscarsgalan 2015", (damernasvarld.se).
På tal om gnistrande klänningar så kan man lyssna på radioprogrammet "Paljetten - en detalj som gett möjlighet för modet att glittra i flera tusen år", Stil i P1 13 februari 2015, (sverigesradio.se). Där får man veta att redan egyptierna använde glittrande "paljetter" på sina kläder. Dessutom var det intervjuer med både Git Gay och Lars Vallin. 
På tal om Lars Vallin så kommer hans utställning "Fashion Stories" till Borås textilmuseum i vår. Se gärna filmen om "Fashion Stories" på Youtube. Utställningen öppnar 25 april och pågår ända till 27 september 2015. Jag ska dit, absolut. Då ska jag passa på och göra "kärringarallyt" som de kallade det förr när man åkte runt till Skroten och andra tygbutiker i Tygriket, (Marks kommun). 
Jag såg utställningen "Fashion Stories" 2011 när den fanns på Valdemarsudde i Stockholm. Jag åkte faktiskt upp bara för att se den, och jag blev inte besviken, tvärtom. Jag vill gärna se utställningen igen. Och där fanns det massor av glamour och paljetter ...
I radioprogrammet "Paljetten - en detalj..." intervjuas också en tjej som säljer tyger i Stockholm och hon berättar att det blir fler och fler som vill sy kläder själva. Numera syr man inte kläder för att det blir billigare, utan för att man vill skapa sina egna, personliga plagg. Dessutom fick man lite tips om hur man syr i paljettyg.
Nedan, Mccall's 7047, Create it!, mönster till lång och kort klänning med variationer, 70 kr just nu, 89 kr ordinarie pris. (Alrups-sy.se/butik). 
 

Strykjärnet, skräddarens bästa vän

Pratade med Eva, en kund från Trosa, i dag. Förutom om mönster så pratade vi om symaskiner och sömnad.
Hon påminde mig om hur viktigt det är att använda strykjärnet när man syr.
Många säger att man ska stryka så snart man har sytt en söm, då är det enklare att fortsätta sy och plagget blir snyggare. Men strykjärnet är även bra till att forma ärmkullar, bystinsnitt, kragar ...
Eva sa att man förutom strykjärn behöver en presshäst och en presskudde, och man får inte glömma den fuktiga tygbiten (annars kan tyget bli blankt). Och jag håller fullständigt med henne, även om jag har slarvat ett tag. Så fram med stryktillbehören igen! 
Strykjärnet sägs ju vara skräddarens bästa vän, och sömmerskans också för den delen ;)
Nedan, bild på mina "bästa vänner", strykjärnet, presshästen, presskudden och presstrasan.
Nedan, Kwik Sew 2433, mönster till babybody, babysparkdräkt, mjuk mössa och tygskor, 89 kr (alrups-sy.se/butik)

Bästa basmönstret till baby? Det här mönstret är en riktig klassiker. Jag använde det när jag sydde till mina tre barn när de var små och den äldste är snart 21, och det fanns säkert långt innan dess. Jag ritade av det och använde det massor av gånger.
Nedan, mönsterskiss, baksida, Kwik Sew 2433.