Hela Sverige sydde... med mönsterpassning i går

Jag tycker programmet "Hela Sverige syr" är jättekul. I går gick tredje avsnittet ( Hela Sverige syr del 3, tv4.se). Tävlingarnas tema var Mönsterpassning och i första deltävlingen syddes toppar och blusar. Jag gillar att man får sömnadstips i programmet också och jag uppskattade tipset om hur man gör en ficka. Det såg riktigt enkelt ut.
Deltagarna har egna bloggar också, där de skriver om sina sömnadsprojekt. Väldigt kul. Jag gillar att se vad andra har sytt. Här är länkarna till Annas och Lisas bloggar: "Anna Neah - symester hela veckan", (annaneah.se) och "Lisa Pähn", (lisapahn.se).
I varje program får man se lite reportage om deltagarna och när "vi" besökte Lisa fick man se en skymt av en snygg omlottklänning som hon hade gjort. Jag kom genast att tänka på ett Butterick retromönster som finns vår mönsterbutik, och den modellen är verkligen "listig".
Och sedan fick jag faktiskt en beställning på just det mönstret i dag, kanske den kunden också hade sett klänningen i programmet? 
Nedan, BUTTERICK 4790, retro-52, mönster till omlottklänning med vid kjol, (Alrups-sy.se)
Så här ser mönsteröversikten ut, (Butterick 4790)
Visst ser det intressant ut? Klänningen är alltså i ett stycke fram, och avskuren i midjan bak och med klockad kjol. 

Basgarderob med tio svarta klänningar enligt Martina Bonniers senaste bok.

Den lilla svarta, eller LBD, lär vara en stöttepelare i många kvinnors garderob. Ett säkert kort, säger man. Jag har läst färdigt Martina Bonniers nya bok, Martinas modevärld (2014), Martina Bonnier, och den var mycket trevlig och bra, och väldigt allmänbildande i fråga om mode och modehistoria.
Hon ägnar ett helt kapitel åt den lilla svarta: "Den oumbärliga svarta" och där kan man läsa om Chanels lilla svarta från 1926, och Givenchys lilla svarta från filmen Frukost på Tiffany's. Dessutom har hon tagit med Elizabeth Hurleys svarta Versace-klänning med säkerhetsnålar från 1994.
I boken har Martina Bonnier listat sina tio-i-topp svarta klänningar. 1. Svart skinnklänning; 2. Svart spetsklänning; 3. Svart omlottklänning; 4. Den transparenta lilla svarta; 5. Supertajt svarta bandageklänning (typ Azzedine Alaïa på 80-talet); 6. Svart klänning med dekolletage (Martina Bonnier föredrar dekolletage i ryggen); 7. Rak enkel lilla svarta, typ den Coco Chanel gjorde på 1920-talet; 8. Svart balklänning, typ Audrey Hepburns i Frukost på Tiffany's; 9. Figursydd fodralklänning, typ Roland Mouret, 1940-talet; 10. Lång svart sammetsklänning i sammet. 
Har man dessa tio klänningar i sin garderob är man redo för allt, utom möjligen att sitta hemma och mysa. Fast hon har ägnat ett helt kapitel åt "myskläder" också. 
På amerikanska Vogues hemsida 24 oktober fanns en artikel om några nya varianter på LBD: "The Universal Party Dress - Kate Middleton, Kim Kardashian West and Anne Hathaway Puts a Fresh Spin on The LBD", (vogue.com). Vill man ha lite mer modehistoria kan man lyssna på "Frukost på Tiffany's - filmen som för 50 år sedan förändrade kvinnoskildringar på film (och skapade mode på kuppen), Stil i P1 28 oktober 2011. 
Och jag tycker att LBD kan ju lika gärna vara en förkortning för The Little Blue Dress. ;)
Nedan, Butterick 4343, Fast & Easy, mönster till kort och lång klänning, 89 kr. (Alrups-sy.se)
(Detta är ett mycket bra basmönster till ärmlösa, figursydda klänningar i olika tyger.)

Några stora manliga modegiganter och ett par aftonklänningar

Några designelefanter och ett par aftonklänningar. Den senaste veckan försvann Oscar de la Renta, aftonklänningarnas mästare, för gott. Lyssna på Stil i p1 från i fredags: "Oscar de la Renta -  modevärldens elegantaste man", (Stil i P1 24 oktober 2014). Titta gärna på Vogues "Style File - Oscar de la Renta", (vogue.co.uk) En annan av de stora gamla giganterna är förstås Hubert de Givenchy, han anser att dagens mode är "Vulgar", "Hubert De Givenchy On Fashion Today", (vogue.co.uk). Hör om modehuset Givenchy i Stil p1: "Modehuset Givenchy -  Hur Riccardo Tisci fått ett gammalt modehus att fira nya triumfer." (stil i p1 10 maj 2013). Hubert de Givenchys stil står väl för tidlös elegans. Jag tänker till exempel på Audrey Hepburn, förstås, och hennes långa svarta klänning i "Frukost på Tiffany's".
Och till sist, en bild från ett skyltfönster på Avenue Montaigne från i söndags, en puderrosa dröm med plisseringar, Ralph Lauren.
Det har faktiskt börjat komma beställningar på långklänningar, en del har börjat jobba på balklänningen till studentfesterna i juni och det finns även en del vinterbaler. Här är ett av mönstren jag sålt den senaste veckan:, McCall's 6838, mönster till aftonklänning med varianter, 89 kr. (Alrups-sy.se)