Nytt: Symaskin och blå blus med vita prickar

Jag har en ny symaskin, en Janome Skyline. Från början hade jag bestämt mig för en annan maskin, men så råkade jag gå in i symaskins/sybehörsaffären på Storgatan här i Trollhättan, och då ändrade jag mitt beslut. Det fick bli en Janome istället. Jag har inte ångrat mig, vi kommer jättebra överens min nya Skyline och jag.
I helgen har jag sytt (färdigt) en ny blus, en klassisk skjortblus i blå viskos med vita prickar. (Den nya maskinen sydde väldigt snygga knapphål.) Jag använde McCalls 6436, och gjorde modell D.
Se min blus nedan.
Fördelar med mönstret: Men kunde välja kupstorlek, och ärmen hade två mönsterdelar. Det betyder att manschettsprundet hamnar i en söm och man behöver inte klippa i tyget och sy ett manschettsprund.
Nackdel? Jag tyckte att kragen var lite för bred/hög. Det tänker jag ändra nästa gång jag syr den.
Nedan, McCalls's 6436, mönster till skjortblus, 89 kr, (Alrups-sy.se).

Klänningar, klänningar, massor av klänningar ...

Sommaren är klänningarnas tid. Det är konfirmationsklänningar, studentklänningar, balklänningar, midsommarklänningar, tärnklänningar och brudklänningar. Vi har den lilla svarta klänningen och den lätta bomullsklänningen, den svala linneklänningen och den eleganta sidenklänningen.
Har man några bra klänningar så behöver man inte fundera vad man ska ta på sig. (Såvida det inte ösregnar och blåser ;)
Just nu säljer jag många klänningsmönster, så här är lite tips. Vi börjar med vita korta klänningar (jag utfärdar varning för spetsar): "15 vita studentklänningar ...", (elle.se). Därefter tittar vi på några exemplar av "den lilla svarta": "Den lilla svarta - 15 perfekta klänningar!", (elle.se). Martina Bonnier tipsar om fina sommarklänningar: "8 trendiga och vackra sommarklänningar ...", (damernasvarld.se).
Jag känner för rutigt bomullstyg i sommar, vilket är helt "rätt". Bardotrutan är tillbaka.
Titta på bilderna från Diane von Furstenbergs vår/sommarmode 2015, (vogue.co.uk). Och det är samma sak hos Oscar de la Renta, vår/sommar 2015, (vogue.co.uk). Hos Michael Kors finns en jättesnygg vid svart/vit rutig kjol och en skjortblusklänning i "köksrutigt" tyg: Michael Kors, vår/sommar 2015, (vogue.co.uk). Till sist, titta på den ljusblå/vita vida kjolen till en grov stickad tröja hos Polo Ralph Lauren, vår/sommar 2015, (vogue.co.uk).
Elsa Billgren har ofta rutiga klänningar, det har jag sett på bilder. Titta på den här gulliga rosarutiga klänningen som hon köpt i Paris: "Bubbelgumsrosa", (elsa/elle.se).
Nedan, Burda 7054, Young, mönster till klänning med vidd i kjolen och topp, 95 kr. (Alrups-sy.se/butik)

Hijab och mode, mönster till hattar och turbaner

I Damernas Värld nummer 7/ 2015 läste jag en väldigt intressant artikel: "Koll på hijabstern". Sedan googlade jag en del av kvinnorna som nämndes, bla a Ascia Farraj som har bloggen the Hybrids, (hybridheadpiece.com), ihop med sin man. Läs gärna artikeln "Hijab sätter trenden", 18 april 2015 (svd.se).
I Sverige har vi en designer som skapade en hijab för poliser för några år sedan. Se inslag (3 min) från svt.se kultur 22 april: "Hon moderniserar muslimskt mode" (svt.se/kultur).
Jag tycker att det här med muslimskt mode är intressant. Jag lyssnade på programmet Stil i P1 från 20 mars: "Muslimskt mode - mer än bara hijabs, jilbabs och kaftaner", (Sverigesradio.se).
Det finns många som vill ha en klädsam huvudbonad, som inte är en hatt, av andra skäl än religiösa. Jag har sålt många mönster till turbaner och snygga sjalar som ska bäras på huvudet. Många hijabs, eller turbaner är väldigt snygga. Ett tips är att titta på hijabmode på instagram eller googla bilder. Där kan man få mycket inspiration ifall man vill sy (designa?) olika turbaner/huvudbonader.
Nedan, McCall's 4116, mönster till turbaner/huvudbonader, 89 kr (Alrups-sy.se)

Maken och jag har precis gjort en speciell avdelning i mönsterbutiken on-line för att kunderna lättare ska hitta mönster till olika hattar. Här finns mönster till hattar, coiffer, retrohattar, barnhattar och, faktiskt, herrhattar. Titta på Alrups-sy.se/HATT.