Snygga badkläder för alla former

Regnet öser ner utanför, men jag funderar på badkläder. Det gläder mig att i dag finns det badmodetips i många olika modeller och att modellerna som visar badkläder i tidningarna ofta har blandade storlekar och åldrar. Jättebra.
"Badmode för alla former", (femina.se) och "Njut av härligt strandliv!", (aretrunt.se).
"Bikini eller baddräkt? Här är de 21 snyggaste modellerna just nu", (damernasvarld.se).
"Cute Suits For All! The Best Bathing Suits For Every Body Type", (vogue.com) 
Jag har skrivit om mångfald i modet tidigare, se gärna "Mode i många storlekar", 24 feb 2016 och "Mode mångfald ålder", 1 april 2016. Där finns även baddräktsbilder.
Och här är lite mönstertips till er som vill sy baddräkt, tankini eller bikini.
Nedan, Vogue 9192, nytt mönster till baddräkter från Vogue, 129 kr, (Alrups-sy.se - mönsterbutik on-line).
Nedan, McCall's 5400, Mönster till bikini, tankini och kort kaftan. 89 kr. (Alrups-sy.se - mönsterbutik on-line)
Nedan, Butterick 6360, mönster till snygg tankini med drapering i sidorna. stl 32-42 och 44-50, 89 kr. (Alrups-sy.se - mönsterbutik on-line)

Nedan, Butterick 6354, mönster till strandgarderob i retrostil, Patterns by Gertie. Mönster till bolero, bustier med avtagbart band, shorts och omlottkjol. 89 kr.  (Alrups-sy.se - mönsterbutik on-line)
Fler retro/vintagemönster finns på vår retroavdelning - Alrups-sy.se/retro.
Nedan, Kwik Sew 3609, mönster till tankini/miniklänning och badtrosor, XSM-XL. (Alrups-sy.se - mönsterbutik on-line)
Kwik Sew är känt för att ha bra mönster till stretchplagg, typ träningskläder och badkläder. Se gärna mer på vår Kwik Sew avdelning - Alrups-sy.se/kwiksew

Lättsydd klänning i retrostil

Ville bara tipsa om ett bra vintagemönster (i nyutgåva), Butterick 6318.
Jag sydde upp den till mig själv i ett rödvitrutingt bomullstyg som jag hade i mitt tygförråd. Det har lite seersucker-struktur. Se nedan.
Jag har inte bestämt hur jag ska göra med skärpet än, så det som syns på bilden är ganska provisoriskt.
Klänningen är mycket lättsydd. Inga ärmsömmar. Jag gjorde halsringningen lite vidare, och det syns om man tittar på bilden till mönstret, se bild nedan. På mönstret skulle man rynka klänningskjolen, men jag vill inte bredda höfterna så jag föredrar att lägga veck i stället, men det gör man som man vill (förstås). Klänningen är ofodrad. Sömsmån ingår i alla Buttericks mönster och sömnadsinstruktionen är på engelska.
Nedan, Butterick 6318, Retrobutterick 1961, mönster till klänning, 89 kr.
Nedan, omslaget till Butterick 6318, Retro Butterick 1961.
Mönstret finns i två storlekspaket: 6-14 (stl 32-40) och 14-22 (stl 40-48) och det kostar 89 kr styck.
 

Är man intresserad av vintagemönster så kan man titta på Alrups retroavdelning

Bara det bästa - utställning på Röhsska i Gbg

I går tog jag tåget ner till Göteborg och gick på utställning på Röhsska museet. Där finns en modeutställning just nu, Bara det bästa, (rohsska.se). Man visar upp ett urval av kläderna som Tonie Lewenhaupt har skänkt till museet. Utställningen är inte så stor, 29 plagg, men den är väl värd att se.
Nedan, bild på plisserad klänning av Mariano Fortuny, designer och uppfinnare. Han hade en plisseringsteknik som aldrig har kunnat kopieras och den här klänningen är mycket speciell. Bakom dockan syns en svart skärm och bakom den fanns en tv och där kunde man höra/se en intervju med Tonie Lewenhaupt där hon berättade om sin modesamling, och hon nämnde den här klänningen som en av sina favoriter.
Här fanns kläder av Dior, Balenciaga, Yves Saint Laurent, m fl.
Nedan, bild på tre svarta klänningar. I mitten en klänning från Dior och till höger en dräkt av Yves St Laurent från 1957, (tror jag att det var, samma år som Christian Dior dog.)
Jag gillade att många av dockorna hade vita handskar.
Och sedan fanns det tre röda plagg, men från helt olika tidsperioder. Se nedan.
Som sagt, detta är en ganska liten, men utsökt, utställning som definitivt är värd ett besök.
Dessutom fick man ta bilder, (utan blixt förstås), och det fanns en bok om utställningen. Perfekt!
Uställningen pågår ända till december i år, 2016. Biljetten kostar 40 kr och då får man komma tillbaka hur många gånger som helst i år.
På vägen ut passade jag på att gå igenom den permanenta utställningen och den var väldigt intressant. Man kunde i kronologisk ordning se klädesplagg, porslin, möbler och andra saker från olika designperioder och tidsepoker. Snyggt och väldigt informativt.
Det här museet ger mersmak. Vi vill se mera, Röhsska! Jag önskar att de skaffar större lokaler och gör fler och större utställningar och gör en permanent modeutställning, eller åtminstone ofta visar utställningar om modehistoria, gärna kombinerat med samtida design och arkitektur.
Jag åkte nöjd och belåten hem med två nya böcker, den ena var Bara det bästa, av Tonie Lewenhaupt och den andra var Fifty Fashion Designers You Should Know.
Nu har jag lite att läsa under semestern. För övrigt ska jag satsa på att läsa mer om Balenciaga i sommar. När vi var i Paris för ett tag sedan var vi på en utställning om modehistoria, (jag har inte skrivit om den än, men det kommer.) och jag insåg att jag ville lära mig mer om Cristobal Balenciaga.