Mode Mångfald ålder

Har ni märkt hur mycket det pratas om "Mångfald i mode"? Och ofta syftar man på storlekar och, (se gärna "Sökes: mode i många storlekar", blogg 20160224) och hudfärg. Läs gärna reportaget "En uppmaning till alla designers: JAG KRÄVER MÅNGFALD", av Nina Campioni, (elle.se).
Men det pratas även en hel del om ålder.  Man syftar troligen på klädbärarnas ålder. Har kläder ålder? Eller har kläder åldersgränser? Frågan ställs på Åhléns hemsida, (ahlens.se). De har gjort en kampanj och en undersökning om kläder och ålder. Där finns exempel på sådana kläder som anses ha en "åldersgräns", dvs vissa kläder kan man inte bära när man har passerat en viss ålder. Man har frågat ett antal människor vilka åldrar man bör sluta med vissa plagg och man har fått fram några genomsnitts siffror/åldrar genom att utgå från deras svar. Det var riktigt kul att läsa. Många anser att man bör sluta använda magkort tröja när man är 25 år och högklackade skor vid 63. Män ska kanske tänka efter innan de använder baseballkeps efter 39.
Det är inte bara Åhléns som har vuxna, äldre modeller. Här är några snygga exempel:
"56-årig modell visar badmode i Sports Illustrated", (femina.se).
"Succé för Feminas omslagsmodell, /Velaug Skandsen/", (femina.se).
Och så Iris Apfel: "94-åring i ny klädkampanj", (femina.se)
Men görs det kläder avsedda för äldre, typ 60+? Jag hittade en gammal artikel om en designer som heter Fanny Karst (född 1984) och hon skapade en kollektion till sin mormor och den hette "Old Ladies Rebellion". (läs artikeln här: "The Age of Adventure", (theguartian.com). Titta gärna på Fanny Karst hemsida - fannykarst.com.
Är man intresserad av stil och mode för äldre, silverrävstilen, så rekommenderar jag den här hemsidan:  "That's Not My Age - The Grownup Guide to Great Style", (thatsnotmyage.com). Hon kallar kallar kvinnor över 50 för FABsters (Fifty-And-Beyond).
Jag läste någonstans att vi som är äldre, 50+ och 50+++, inte ska anstränga oss för att verka yngre. Det ger en signal till yngre människor att det är hemskt att bli äldre, och de som är äldre har ett ansvar att visa att det faktiskt finns mycket positivt i att bli äldre. Det tål att tänka på.
Nu lite modeinspiration, och det har INTE med ålder att göra, utan snarare med stil och kvalitet, (som människor i alla åldrar bör uppskatta.) Det handlar om KLÄNNINGAR.
"Äkta",(aktadesign.se), ett företag som satsar på klänningar i vackra, bra kvaliteer. Läs om Äktas bakgrund och ideologi här.
Nu blev jag inspirerad och ska sy färdigt en klänning i helgen. Återkommer förhoppningsvis med bild senare.
Nedan, Burda 6664, nytt mönster till lättsydd omlottklänning och blus, 109 kr, Alrups-sy.se/burda.
Se fler mönster på vår hemsida - Alrups-sy.se/butik.
Kommentera inlägget här: