Jag är så aavundsjuk ... på en kund som köpt Voguemönster 8729.

Har just skickat i väg dagens mönsterleveranser. Däribland fanns Voguemönster 8729, Vogue Vintage Model, Circa 1956. Det är alltså ett vintagemönster, ett gammalt Voguemönster som har gjorts i "nyutgåva", och är från ungefär 1956. Det är så mycket ... femtiotal och glamour.
Varenda gång jag säljer det här mönstret drabbas jag av avundsjuka på den lyckliga sömmerska som ska sy en sådan klänning. Fast det är inte någon otrevlig avundsjuka, jag ser det snarare som ett tecken på att jag snart måste köpa det där mönstret och sy upp en sådan klänning, bara för själva nöjets skull. Själv har jag ingen användning för en sådan klänning, och skulle inte passa i den modellen heller, tyvärr. Men visst är den ... vacker.
Nedan, bild på Vogue 8729, ordinarie pris 155 kr. Finns från size 6 (stl 32) till size 20 (stl 46). Från och med 21 februari till 31 mars har vi extraerbjudande på alla Voguemönster. Då kostar det här mönstret bara 99 kr. Titta på Vogues mönsteravdelning, där finns massor av snygga mönster. Köp mönster - Alrups-sy.se
Så här ser den ut i Vogues uppsydda variant. Modellen behöver en UNDERKJOL till, tycker jag, för att få den rätta volymen i kjolen. Varför inte några tyllunderkjolar? Dior jobbade mycket med "underarbetet" i klänningarna, med inbyggda korsetter och underkjolar i flera lager.
 
 

"Kreation der Woche" - på burdas tyska hemsida

Burda har två stora hemsidor, en tysk, burdastyle.de och en amerikansk, burdastyle.com. De har lite olika upplägg, och innehåll. Det är många hobbysömmerskor som skickar in bilder på vad de sytt och berättar lite om hur de fått idén och planerat sitt "syprojekt". Det är jättekul att se och läsa om hur de tänkt och se resultatet. Väldigt inspirerande!
Burdastyle.de har "Kreation der Woche" (Veckans skapelse/kreation). Sömmerskorna/modellerna är i alla åldrar och storlekar. Titta på den senaste "Kreation der Woche". "Top-modellen" fick inspiration från en modetidning och använde sitt favoritklänningsmönster och sydde på spets. Jag tror i alla fall att det var så hon skrev, jag kan så pass mycket tyska att jag (oftast) kan förstå texten (tror jag).
Burda är ett tyskt mönsterföretag (startades av Aenne Burda), hon var en föregångare inom sömnad eftersom hon startade mönstertidningen Burda så att man kunde köpa moderna mönster i Tyskland efter kriget. 
Nedan, söt klänning från senaste burda mönsterkollektion, vår/sommar 2014.
burda 6912, 95 kr, mönster till klänning och blus, stl 34-46. (Burdamönster har svensk sömnadsbeskrivning) - Köp mönster - Alrups-sy.se
 
 

Kläder med magisk skärning?

Klänningar med magisk skärning, de finns faktiskt. Titta på det här reportaget från Damernas Värld : "De magiska skärningarna som trollar fram former på ett kick". Visst syns det vad man är ute efter, men om det är snyggt och fungerar då spelar det väl ingen roll.
Här är några tips på mönster till klänningar med "magisk skärning".
 
ovan, magisk klänning, burdamönster 7053, 95 kr. Burdamönster har svensk sömnadsbeskrivning. (Köp mönster - Alrups-sy.se)
Klänningsmönster ovan, New Look 6124, 89 kr, (Köp mönster - Alrups-sy.se)
Voguemönster 8922, ordinarie pris 129 kr. (Köp mönster - Alrups-sy.se)
Vogue designermönster 1329 Kay Unger New York, 155 kr.  (Köp mönster - Alrups-sy.se)
Mönster från Simplicity 1586, Amazing Fit, 125 kr.  (Köp mönster - Alrups-sy.se)
Till sist, en bekväm klänning med "magisk skärning". Tygdelarna är dessutom skurna på skrådden (diagonalt mot tygriktningen) vilket gör att den faller snyggt. Vogue 1326, designer Tom and Linda Platt, 155 kr. (Köp mönster - Alrups-sy.se)