Klassika sommarkläder och den vita skjortan

Den senaste tiden har jag ägnat mig åt att sy, och att översätta så att jag blir klar och kan ta semester. Jag är ledig från översättningen i en månad. (Mönsterbutiken har jag "öppen" som vanligt, även om det kanske blir ett par dagars extra leveranstid.)
Just nu vill jag bara sy hela tiden, precis som när man var liten och fick en ny leksak. Den nya symaskinen är jättebra. Den syr perfekta sömmar och den är rolig att sy på. Den här nya sylusten har fått mig att köpa nya tyger också. Det enda jag behöver nu är TID!
Semester=packning. Vi ska väl ut och segla och då kan man inte ha för mycket kläder med sig. Det blir väl det vanliga: randig tröja, knälånga shorts, jeans, kjol, klänning och T-shirts och stora svala skjortor. Seglarskor och sandaler, baddräkt, solhatt och keps, och två knälånga tunna "kaftaner". För er som vill vara moderna så råkar den marina stilen vara "inne", igen. Lyssna gärna på Stil i P1, "Om den klassiska sommarstilen" från 2010, (sverigesradio.se). Stora vida mjuka sköna skjortor är skönt, men de passar inte så bra på mig som är kort och kurvig, alltså syr jag mina skjortor själv och ger dem lite extra vidd över höfterna och bystveck.
Titta på "Så stylar du vita skjortan", (Femina.se).
Nedan, McCalls 6932, mönster till herr/damskjorta, 89 kr.(Alrups-sy.se/butik).
 
 
 
 

Kaftanen, sommarens bekvämaste plagg?

Kaftaner, kaftaner, kaftaner ...
I dag har jag översatt ute på terrassen, det är varmt och det känns att det är sommar. Jag har på mig knälånga shorts och en bomullstopp, men det hade nog varit skönt med en kaftan.
Det syns massor av kaftaner i alla tidningar och på nätet och i affärerna.
En av dem som syns mest är en prickig variant från Rodebjer, se bild: "Kaftanen", (karoline-de-la-Concha.Femina.se). Den kostar c:a 2000 kr. Här är en blå, från Bikbok, se bild : "Kaftans", (tilda.damernasvarld.se). Ännu en blå, Rodebjer, se bild: "Shades of Blue", (karoline-de-la-Concha.Femina.se). En mönstrad, lite "smalare" variant, se bild: "Min underbara Haremswimwear kaftan ...", (plazakvinna.com/blog/...). Här är ett par varianter med vacker spetskant från Kyssjohanna, se bild här: "Tunics", (tilda.damernasvarld.se).
Det var väl fina kaftaner som väckte lite habegär?
Sedan vill jag visa en inspirerande blogg. Jag lyssnade på Stil i P1, "Modebloggen - hånad, hyllad och still going strong" från 12 juni. Där intervjuades en spännande kvinna, Ulla-Marie, "kommuntant från Edsbyn",och jag kollade förstås upp hennes blogg. Ordet kommuntant är väl det sista man tänker på när man ser henne, (eller är jag fördomsfull). Och den kvinnan kan bära upp en kaftan! Hennes blogg heter: "Dude (looks like a lady)", (ulla-marie.blogspot.se). Läs om hennes resor till Italien och se på hennes härliga stil.
Jaha, och när jag hade sett på alla de här bilderna på kaftaner tänker jag, "En kaftan kan jag sy själv".
Nu ska jag bara hitta ett tyg som jag vill ha. Sedan ska jag gå omkring här i en sval kaftan och med en stråhatt på huvudet. Sommaren är räddad ;)
Jag valde ut ett mönster till Månadens erbjudande till mönsterbutiken så tänkte jag på det här med kaftaner och användbara sköna lätta semesterkläder, som går fort att sy.
Under juli månad säljer jag det här mönstret för 49 kr, se nedan. Extraerbjudande Butterick 5652.
Butttericks 5652, FAST & EASY, mönster till kaftan, topp, klänning, byxdress och byxor. 89 kr. (Alrups-sy.se/extra). 

Den gul-oranga kaftanen på bilden är inte vad jag har tänkt mig. Har man blivit inspirerad av Rodebjers kaftan väljer man i stället modell B, och använder en linjal och ritar mönsterdelarna "bredare" ut åt handlederna/sidorna till.
Modellskiss, Butterick 5652 se nedan.