Ruth Bader Ginsburg (2) - en ovanlig stilikon

Ruth Bader Ginsburg, se föregående blogginlägg, är en ikon på flera områden, numera även inom mode (?!). Hon samlar på tre olika accessoarer - kragar, handskar och scrunchies, sådana där tygklädda hårsnoddar som alla hade på 1980-talet. 
Lyssna gärna på radioprogrammet Stil i P1: "Ruth Bader Ginsburg - en mäktig stilförebild", från 4 maj i år, 2018. Där avslutar man med att prata om filmen Legally Blonde. En "kvinnotyp" som inte riktigt passar in bland de mer allvarlig studenterna på juridikutbildningen. 
Ruth Bader Ginsburgs kragar är numera kända. Titta på länkarna nedan, så förstår ni vad jag menar.
"The Soft Power Impact of Ruth Bader Ginsburg's Decorative Collars", cnn.com 
"What Do Ruth Bader Ginsburg's Collars Mean? Each One Has A Special Story", bustle.com 
Hon använder alltså olika kragar för vissa speciella tillfällen och kan förmedla vissa saker bara genom att visa sig i en viss krage. (Dissent betyder att reservera sig; en reservation.) 
Förutom kragar så samlar hon också på scrunchies, och köper dessa hårsnoddar överallt i hela världen. De bästa finns i Zurich, London och i Rom, enligt RBG. 
Titta gärna här, både text och bilder från amerikanska Vogue: 
"How Ruth Bader Ginsburg Turned the Scrunchie Into the Ultimate Power Play", vogue.com
eller
"Ruth Bader Ginsburg Is Bringing Scrunchies Back", cnn.com 
och kanske den här: 
"Ruth Bader Ginsburg Has An International Scrunchie Collection", elle.com 
Tänk att det finns ett inslag på CNN som handlar en 85-årig dams hårsnoddar, även om hon är den äldsta domaren i USA:s högsta domstol. Och det gäller även det sista lilla reportaget i amerikanska Elle. 

Ruth Bader Ginsburg - en inspirerande superhjälte i miniformat

På biograferna kan man nu se en dokumentär om RBG, eller Ruth Bader Ginsburg som hon egentligen heter. 
Se filmtrailer för dokumentärfilmen RBG här.
Hon är jurist och sedan 1993 är hon ledamot av USA:s högsta domstol och hon utsågs av Bill Cinton.
RBG är född 1933 och är alltså 85 år, men still going strong. Hon är 155 cm lång och tränar regelbundet.
Hon är änka och har två barn.
Intressanta fakta: Hon lärde sig svenska för att vara med och författa en bok om juridisk praxis i Sverige. 1969 blev hon hedersdoktor vid Lunds universitet. Källa: Ruth Bader Ginsburg, sv Wikipedia. Mer detaljerade fakta finns på Ruth Bader Ginsburg, eng.Wikipedia.
Läs gärna mer här: "RBG" - inspirerande hyllning till av en amerikansk supertant, Aftonbladet.se
Svenska Dagbladet har en sida online där man samlar artiklar om RBG - läs mer: svd.se/om/ruth-bader-ginsburg.
För övrigt är RBG demokrat och har lovat att försöka jobba så länge som möjligt med tanke på den nuvarande presidenten och hans inställning till kvinnor och jämställdhet. 

Sylan i Viskafors 7-9 september 2018

Jag har varit på mitt första sylan!
I helgen var jag och A-C på sylan som anordnats av Christina Hedlund och Agneta Svärd - se gärna facebookgruppen Sy med Christina och Agneta (sluten grupp).
Sylanet ägde rum på Viskafors Folkhögskola. Vi satt i en stor lokal och sydde, och måltiderna serverades en trappa ner. 
Detta var rena himmelriket - man sydde hela dagarna och fick måltiderna serverade, och dessutom fick man träffa likasinnade. 
Jag tog med mig material till en blå jacka, mer om det senare. Jackan blev inte färdig, men jag tar det ju lugnt och satsar på förberedelser och detaljer, och målet är att slippa sprätta. Just det här blå tyget var förresten rena mardrömmen att sprätta upp i. Det vet jag nu, trots allt.
Vi var cirka 30 stycken "symaniacs" och alla hade med sig minst en symaskin, flera hade två. 
Alla deltagarna höll på med olika syprojekt. Allt från kappor, till barnkläder och leksaker och väskor. 
Jag såg minst tre kappor och det var intressant att se hur olika de var, lika olika som sömmerskorna själva. Alla kapporna var snygga på sitt sätt. Det slog mig att om man syr kan man verkligen ha sin egen stil. 
Stämningen var - härlig. Ljudnivån var ganska hög, men blev man trött var det bara att ta en kort promenad eller vila en kvart på rummet. Fast Ann-Christin och jag sydde hela tiden, med avbrott för kaffe och mat. 
Det var väldigt trevligt att gå omkring och titta på vad andra höll på med och vilken utrustning och vilka sybehör de använde. Väldigt inspirerande och lärorikt. När jag kom hem hade jag fått flera nya idéer och planer.
Jag tyckte det var jättemysigt att vara på samma ställe tillsammans med personer som har samma hobby och intresse som jag. Och det var ingen som tog några långa pauser, kan man säga. 
Vi pratade om tyger och tygbutiker också.
Det här är en materialsport, konstaterade Ann-Christin. Och det har hon alldeles rätt i. Det finns massor av tillbehör och utrustning. Jag köpte en markeringspenna med supertunt kritstift, ungefär som ett blyertsstift och den har jag redan haft stor användning för. (Det är tisdag i dag.)
Nästa sylan i Viskafors är i februari nästa år och Ann-Christin och jag är redan anmälda. Då ska jag sy en fin sybehörsväska och en "skräppåse" (en liten tygpåse som man hänger vid bordskanten och som man kan lägga trådändar och små tygbitar i), jag såg många sådana och kände att jag absolut ville ha en.
Det här med sylan gav mersmak!