Finns det inga svenska renässansföreningar?

Just nu läser jag Wolf Hall av Hilary Mantel. Jag köpte boken i somras och började på den, men det var inte rätt läge. Jag ledsnade. Nu däremot, så är den jätteintressant. Vi har sett filmen "Den andra systern Boleyn", 2008, (fantastiska kostymer och bra skådespelare) och den filmen gav precis rätt bilder till min fantasi när jag läser boken. Sedan blev jag nyfiken och undrade om det finns några föreningar i Sverige som samlas kring Vasaätten och svensk renässans, men jag hittade bara den här artikeln om Föreningen Gustav Vasa krönikespel, (ekuriren.se), men det fanns ingen hemsida. Synd, det måste ju vara en spännande tid om man vill hålla på med lajv, ha fester eller liknande.
Nedan, BURDA 6887, mönster till renässansdräkt, herr, stl 46-60, 95 kr (Alrups-sy.se). Se även BURDA 6888.
 

 
 

Jag har sytt en söt flickklänning

Varför kan man inte sy en liten flickklänning bara för att man vill? (Så tänkte jag, mamma till tre söner 14, 19 och 20 år gamla och inte ett barnbarn i sikte.) Ja,varför inte? Jag har alltid längtat efter att få sy små gulliga barnklänningar, men tyvärr ville mina söner inte ha några ;)
Så nu har jag sytt en flickklänning i 92 ctl, i mörkblå velour, och det var jätteroligt. Nu ska jag kanske brodera pärlor på ärmarna. Jag använde Burdamönster 9427, modell A + ärmar till modell B. Kjolen sitter c:a tre centimeter under midjan, och jag undrar varför. På skissen ska man ha ett band i midjan, det är kanske därför.   
Nedan, BURDA 9427, mönster till flickklänning med variationer, 92-122 centilong, 95 kr, (Alrups-sy.se) 
 

Snygg brudklänning - Solange Knowles

Jag har sett bilder från Solange Knowles bröllop, bland annat "Njut av Solange Knowles tre helt fantastiska bröllopsoutfits", (damernasvarld.se). Hon hade tre olika bröllopsplagg, en brudklänning med lång cape, en omlottklänning, och en byxdress med kort cape, allt i cremevitt. Titta gärna också på bilderna från: "The Best Rock Star Weddings of All Time", (vogue.com). En annan sak, hennes bröllopsbilder finns redan med på brittiska Vogues sida med "Famous Wedding Dresses", (vogue.co.uk). Snabbt jobbat, bilderna kom ut på amerikanska Vogues hemsida 16 november, Solange Knowles Wedding, vogue.com.
Nedan, BURDA 7093, mönster till kort och lång "fodralklänning" med lång cape, 149 kr (Alrups-sy.se)