Vacker Rowena Ravenclaw-dräkt

Nu förekommer det en hel del tema-fester och maskerader och liknande.
Mellansonen och hans flickvän var på Halloweenfest i går, och Erik såg ut som om han gick på Slytherin, ett av de fyra elevhemmen på Hogwarts. Harry Potter och hans värld är väl ett lämpligt tema till en november-/Halloween-fest. 
Apropå Harry Potter och hans värld så fick jag en bild av en mönsterkund. Hon hade sytt en Rowena Ravenclaw-dräkt till sin dotter. Hon hade köpt Simplicity 1137, och resultatet ser ni på de två bilderna nedan.
Klänningen är väldigt vacker, och välarbetad. Titta på snörningen i ryggen på bakstycket, se den andra bilden nedan. 
Så här såg den ut bakifrån, jättesnygg, eller hur. 
Tack så mycket, Ulrika, för att jag fick publicera bilden i bloggen! Klänningen är så vacker (och modellen också). Hoppas det kan vara lite inspiration för andra som funderar på att starta ett liknande syprojekt.
Är man nyfiken på vem Rowena Ravenclaw är/var så kan man läsa mer här. Hon finns med i Harry Potter-böckerna. 
Jag läste alla Harry Potter-böckerna för mina barn(födda 1994, 1995 och 2000) så jag känner att jag har lite hum om Harry Potters värld. Dessutom har jag sett filmerna och gillar dem. De är ju en del av mina barns barndom. Jag känner till de fyra elevhemmen, Slytherin, Ravenclaw, Hufflepuff, och Gryffindor. Rowena Ravenclaw grundade elevhemmet Ravenclaw. Men jag hade inte koll på hur hon såg ut. Om man undrar liknande saker kan man alltid söka på Google bilder eller Pinterest. Så här blev sökrestultatet på Pinterest, Rowena Ravenclaw
Nedan, Simplicity 1137, mönster till klänning inspirerad av fantasy och medeltiden. Se även bild ovan. 
Fler mönster till kläder till maskerad, cosplay, lajv och dräkter i historisk stil, se vår specialavdelning : Alrup.se/lajv.
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring eller mejla din beställning. Vi skickar samma dag. 

Den lilla svarta och massor av klänningar

Dags att ta fram den lilla svarta, eller kanske att sy en ny.
Nedan, Burda 6868, mönster till lång och kort klänning med variationer.
Det verkar som om november (och Halloween) är den stora helgen för den lilla svarta klänningen, LBD, i alla fall om man tittar på modetidningarna på nätet. 
Jag börjar med amerikanska Vogue: "The 24 Best Little Black Dresses to Wear for Halloween and Beyond", (vogue.com). 
Sedan har vi svenska Chic: "Den lilla svarta - 21 klänningar till Halloween-festen", (chic.se). 
Jag har hittat en väldigt bra sajt "för oss som gillar klänningar", och den heter faktiskt så. Eller: "Klänningar.se - för oss som gillar klänningar", (klänningar.se). Där finns väldigt många klänningar att titta på och att bli inspirerad av. Där finns en tagg med just Svarta klänningar, (klänningar.se)
En annan nyhet den här hösten som rör svarta klänningar är att skådespelerskan Sarah Jessica Parker (tv-serien Sex & the City - SATC) har designat en egen klädkollektion med bara svarta klänningar. Hon börjar med sex stycken och hon lär ha inspirerats av sin rollfigur Carrie Bradshaw i tv-serien SATC. I september gav hon ett litet smakprov på den första svarta klänningen. Läs "Sarah Jessica Parker Announces a New Line of Little Black Dresses on Instagram, for the Carrie Bradshaw in All of Us", Vogue.com. eller "Sarah Jessica Parker lanserar egna "little black dresses" - tjuvtitta på kollektionen här!", Metromode.se
Klänning är verkligen ett praktiskt plagg, på sätt och vis tycker jag att det motsvarar mannens skjorta. Med rätt tillbehör, eller accessoarer, så kan den bli hur fin eller avslappnad som man vill.
Det var Coco Chanel som lanserade den svarta klänningen som en demokratisk finklädsel på 1920-talet (1926 om man vill vara exakt), och det är vi alla tacksamma för. 
En annan sak, jag tycker att det verkar som om strumpbyxorna börjar bli trendiga igen. (Tack för det också. Till fest har många föredragit att avstå från strumpor de senaste åren, men bara ben och nakna tår på vintern har väl ALDRIG varit snyggt.) Men det gäller att veta vilken färg som passar bäst och hur man sköter strumpbyxorna. Damernas Värld ger oss några bra "husmorstips": "Strumpbyxor - så hittar du rätt nyans (och knepen för att undvika maskor)", damernasvarld.se
Mer inspiration, i min pinterestsamling har jag samlat bilder på snygga svarta klänningar : www.pinterest.se/alrup/lbd-lilla-svarta/ 
Och till sist, denna soliga oktoberfredag, några tips på bra klänningsmönster!
Nedan, New Look 6723, mönster till klassisk klänning med flera variationer, stl 34-44, 89 kr. Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring eller mejla din beställning. Vi skickar samma dag.
Nedan, New Look 6429, mönster till figursvängd klänning med raglanärm, med många variationer, stl 36-48, 89 kr. Köp mönster on-line från Alrups-sy.se.
Till sist, ett nytt mönster den här hösten, Simplicity 8213, inspired by Project Runway, mönster till klänningar med många variationer, stl 30-38 och stl 38-46, 129 kr. Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Alla mönster finns i lager och kan levereras snabbt.
Vill man se hur det gick till behind the scenes när de fotograferade bilderna till Simplicity 8213 och Simplicity 8214 har Simplicity lagt ut ett videoklipp på Youtube: Behind the Scenes of Project Runway 8213 & 8214
Det här mönstret, Simplicity 8213, kan man använda till massor av olika klänningar och variera i all oändlighet.
Vill man se på fler mönster till klänningar (och vi har nog ett tusental), titta här och klicka vidare:
www.alrups-sy.se/klanning
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring eller mejla din beställning. Vi skickar samma dag.

Hur ser din drömbalklänning ut?

Jag har faktiskt redan sålt några mönster till balklänningar som ska användas på studentbal. Så klokt att börja i god tid, då kan man ju njuta av syprojektet. 
För ett tag sedan läste jag i en tidning att man hade frågat ett stort antal kvinnor om hur de föreställer sig en riktigt fin balklänning, och det lustiga är att nästan alla hade ungefär samma bild i huvudet. Det ska vara ett åtsittande liv, kanske små ärmar, och en stor, vid kjol. Slutsatsen var att vi alla har en inneboende föreställning om att en riktig balklänning, eller kanske drömmarnas balklänning, ska se ut ungefär som den som Askungen hade i Disneyfilmen. Jag letade efter artikeln i dag, men kunde inte hitta den, tyvärr.
Är det sant? De flesta väljer nog inte en Askungeklänning när de verkligen ska på bal. Men hur ska den se ut? Det finns massor av olika varianter av balklänningar, kanske lika många som det finns kvinnor som ska köpa en. Jag har förstått att det är många mor- och farmödrar som ställer upp och syr balklänningar till sina barnbarn, och det låter väldigt mysigt. Mönster till balklänningar finns på - Alrups.sy.se/bal.
Apropå vida kjolar, titta på en musikvideo med Annie Lennox och David Bowie när de framför låten Under Pressure ihop med Queen, från hyllningskoncerten till Freddie Mercury. Titta på Lennox klänning. Silverfärgat liv och en JÄTTESTOR, jättevid svart kjol, troligen med massor av tyllager. (Jag tror att David Bowie har på sig samma/likadan ljusgrön kostym han hade när Bowie gjorde Under Pressure med Freddie Mercury och Queen, (youtube.com). 
Vi har i alla fall mönster till sagoklänningar ifall man nu skulle vilja gå på balen och känna sig som Askungen.
Nedan, Simplicity 1026, mönster till Askungeklänning och fédräkt, damstorlekar, stl 32-40 och 40-48. Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan Vi skickar samma dag.
Mönstret finns även till barn och docka, Simplicity 1028, mönster till askungeklänning och fédräkt , stl 3-8 år. Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. 
Sedan har vi de tecknade sagoprinsessorna.
Nedan, Simplicity 2813, mönster till Snövit och Askungeklänning, damstorlekar, stl 32-38 och 40-46. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. 
Likadana klänningar, fast i barnstorlek. Simplicity 2817, mönster till Snövit- och Askungeklänning, stl 3-6 år och 7- 14 år. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan.
Fler mönster till maskerad/lajv/cosplay och historiska dräkter finns på vår specialavdelning: www.alrups-sy.se/lajv. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring eller mejla din beställning. Vi skickar samma dag.