Vem är Suzy Menkes?

Jag råkar veta vem Suzy Menkes är eftersom jag ibland läser brittiska Vogue på nätet och dessutom tycker jag om att läsa hennes reportage från olika utställningar runtom i Europa och världen. Vill man läsa om utställningar och mode går man in på "The Suzy Menkes Report", (suzymenkesvogue.com). Sedan ska man välja land. Jag brukar välja franska, och sedan får man en hel rad med olika reportage att välja mellan, det är bara att välja det man tycker ser intressant ut). (Väljer man UK, (vogue.co.uk/suzy-menkes)  får man Suzy Menkes intervjuer och reportage med större inriktning på brittiska nyheter.)
Är man intresserad av skor kan man gärna läsa hennes reportage från en utställning om skor, "Shoes: Pleasure and Pain, the highs and lows of the V&A's current show", (vogue.fr/suzy-menkes/...). Utställningen pågår nu på Victoria & Albert Museum i London: "Shoes: Pleasure and Pain.", (vam.ac.uk), och det finns en hel del att läsa på museets hemsida också.  Men om man läser Suzy Menkes reportage från utställningen så är den mer personlig, utförlig och många fina bilder på skor. Vill man se ännu fler bilder kan man titta på Suzy Menkes instagramkonto, (instagram.com/suzymenkesvogue).
Sedan vill jag rekommendera att lyssna på när Susanne Ljung intervjuar Suzy Menkes i Stil i P1, (sverigesradio.se). Programmet sändes i radio 31 juli. I intervjun säger Suzy Menkes att hon tycker om kappor och att det är ett väldigt praktiskt klädesplagg.
Nedan, Vogue 1441, designermönster Koos van den Akker, mönster till kappa.

Retromode i rally och på film

Gillar man retromode, 60-talsmode, så bör man absolut se filmen "Mannen från UNCLE" som går på bio just nu. Jag tyckte att den var jättebra. Miljöerna kändes väldigt 60-tal och kläderna var ... SÅÅ snygga. Alicia Vikander är fantastisk, och de manliga skådespelarna är inte dåliga de heller, (och angenäma att se på dessutom). Både jag och maken minns tv-serien från vi var barn och hur vi tyckte om att få sitta uppe och se på den på lördagarna. Här fanns alltså en hel del nostalgi också. Se den, som sagt.
Nedan, Simplicity 1197, Vintagemönster, 125 kr, (Alrups-sy.se/butik)
På tal om retromode så läste jag i lokaltidningen i går om en damrally som ägde rum i Trollhättan i lördags, 22 augusti. Ett veteransbilrally för kvinnor, "Ladies Run for Fun". Titta på bilderna - "Bland motorolja och papilljotter", (trollhattan.com). Visst ser det roligt ut. Väldigt kul, faktiskt. Och kolla kläderna! 
Nedan, burda 7109, mönster till retroinspirerad babydollnattlinne, pyjamas och morgonrock, 95 kr, (Alrups-sy.se/butik).
 
Gillar man bilder på retro och vintage kan man gärna titta på tidningen "Vintage Life Magazine", (vintagelifemagazine.com).

Inspirerande höstkappor

Just nu sitter jag och förbereder inför alla nya höstmönster. Vogues höstmönster är på väg, och Burdas, och Buttericks. Dessutom ska vi förbättra hemsidan så att vi inte hänvisar till de amerikanska/engelska hemsidorna utan göra egna. (Jag tycker verkligen om att jobba med mönster.)
Det känns som om det är början till höst, lite i alla fall. Det regnade förut och det är ett tag sedan. Jag sålde mönster till en kappa och insåg plötsligt att det kanske är dags att tänka på höskläderna. Femina hade exempel på jättefina kappor: "Snygga ytterplagg för alla plånböcker", (Femina.se). Damernas värld har börjat med höstinspiration: "10 trender du vill ha koll på i höstens mode", (damernasvarld.se) och "Höstens 6 viktigaste färger 2015", damernasvarld.se.
Bland Burdas nya mönster finns ett mönster till en kappa/jacka som är easy. Se nedan. Burda 6736, 95 kr. Jag har inte fått mönstren än så jag har inte lagt ut dem på hemsidan.