Modeutställningar i London i sommar

Vi har ställt in den planerade Londonresan, av flera orsaker. I nuläget kändes bättre att skjuta upp den till hösten i stället. 
Maken och jag hade lovat vår yngste, 15 år, att vi skulle åka till London några dagar om han fick bra betyg i engelska. (Snacka om muta, men ibland säger man sådant i förvirrade ögonblick och sedan är man tvungen att stå för det.)
Jag hade förberett mig, oss, och kollat vad som är på gång just nu i London, i synnerhet vad det gäller utställningar.
Vi tre som ska åka är inte intresserade av samma saker, men jag nöjer mig med att berätta om det som handlar om mode och modehistoria, dvs mina intresseområden.
Victoria & Albert pågår just nu en utställning om underkläder (den pågår ända till 12 mars 2017) - "Undressed: A Brief History of Underwear", (vam.ac.uk.)
Massor av klänningar och modehistoria, kunglig sådan, finns att studera på Kensington Palace "Fashion Rules Restyled", (www.hrp.org.uk/kensington...) och utställningen pågår till januari 2017.
Sedan hade jag tänkt titta in på Tate Modern och National Gallery. Här är en lista på Londons 10 mest populära museum. Jag hade gärna gått på den nya Absolutely Fabulous filmen som jag tror ska ha premiär i England 1 juli.  
Fler tips finns på Time Out, (timeout.com/london).
I en tidning läste jag om ett modemuseum som finns i Bath, och det ligger ju inte långt från London. Läs gärna på deras hemsida. På detta museum har de massor av intressanta aktiviteter och teman, och modehistoria. Visst låter det intressant! Fashion Museum Bath, (fashionmuseum.co.uk).
Nedan, burda 6709, mönster till "festkorsett"/festtopp", (köp mönster on-line Alrups-sy.se
 
 Nedan, Simplicity 1139, mönster till historiska kläder, korsett och underkläder, 1800-tal, (köp mönster on-line Alrups-sy.se

Midsommarmode och mönstertips

I morse åt jag en sen frukost och såg på nyhetsprogrammen på tv. På tv4 gav de klädtips inför midsommarhelgen. "Midsommarens mode", (tv4.play).
Det var somriga klänningar och fina kavajer. Singoallaklänning (och singoallatoppar) är stort i sommar, och gärna blommiga, vita  eller blå klänningar. Men de visade även snygga regnjackor och stövlar, samt en riktigt fin tröja. (Fast den var bara lämplig att använda om man satt utanför en fiskebod, sa de.)
Niklas Bergren, stylist, pratade om att det börjar bli modern att ha fluga till kostymen, och han nämnde att eftersom de unga killarnas pappa alltid haft slips så känns det kanske lite nytt att ha fluga i stället. Fluga till kostymen känns faktiskt lite nytt. Jag tror att mina söner skulle vara fina i fluga, och min pappa, pojkarnas morfar alltså, han hade fluga till kostymen, för längesedan när jag var barn. Min pappa var lite pysslig och mamma berättade att han hade lärt sig att sy om slipsar till fluga. Ifall han hittade en snygg slips kunde han sy om den till en fluga, för hand.
Tillbaka till tv4 midsommartips, Tilde konstaterade att axlarna går att visa även om man har fyllt 40, och det är en "gammal" sanning. Men det finns en liten risk med singoallamodellen och den demonstrerades (ofrivilligt) i programinslaget. Tilde stod bakom en skyltdocka som var iförd en ljusblå singoalla klänning, och sedan stoppar hon ner händerna i fickorna på skyltdockans klänning och då händer det som de flesta oroar sig för - överdelen åker ner. Det är just det som känns lite riskabelt med singoallaringning.
Tips! Sätt axelband på blusen/klänningen! Då känner man sig mer trygg.
Många planerar säkert att sy något nytt till midsommar, trots att det bara är några dagar kvar. Här är några inspirationstips som finns på nätet.
"10 Midsommarklänningar", (dv.se)
"30 blommiga midsommarklänningar för alla plånböcker", (chic.se)
"6 heta toppar till sommaren", (elle.se)
"15 off-shoulder toppar att bära i sommar", (elle.se) 
Och har man bråttom så går det väldigt fort att sy en singoallaklänning eller en singoallatopp. Och det är faktiskt två, nästan tre, dygn innan midsommarafton.
(Har man inte något mönster kan man ha mönstret i brevlådan i morgon, förutsatt att man beställer i dag och betalar med swish.)
Här är några mönstertips.
Nedan, burda 6686, mönster till klänning, 109 kr (Alrups-sy.se, mönsterbutik on-line)

Nedan, burda 6791, mönster till klänning och linne, 109 kr, (Alrups-sy.se, mönsterbutik on-line)
Nedan, nytt mönster från Butterick, Butterick 6350, mönster till vid bekväm klänning som lämnar axlarna bara. Mönstret kostar 89 kr, (Alrups-sy.se, mönsterbutik on-line)
Fast jag har faktiskt kollat väderleksrapporten i dag och det ser ut att bli regn och ganska svalt på midsommarafton. Vi svenskar är mot alla odds positiva vad vad det gäller vädret på midsommarafton och föreställer oss alltid hur vi ska ha blomsterkrans i håret och tunna sommarkläder. Det händer förstås  att solen skiner, men hur många midsommaraftnar har vi haft strålande sol? Minst lika många som regniga, det är jag säker på.
Fast ta med den tunna sommarklänningen och sandalerna ifall ni åker bort över midsommar, det ska bli varmt och soligare på midsommardagen. Å andra sidan, meterologerna kan ju ha fel. Det har ju faktiskt hänt.

Snygga 50-talskläder på film

Om du gillar femtiotalsmode, gå och se filmen The Dressmaker. Jag såg den i går och jag tyckte att den var bra. Kläderna, Paris och femtiotalsmode hade en stor "roll" även om man bara pratade om Paris. Tilly är en skicklig sömmerska som återvänt till sin hemstad Dungaroo i Australien efter att ha jobbat hos flera av de stora modeskaparna i Paris.
Tilly syr nya kläder till damerna i den pyttelilla staden och sedan går de omkring på landsbygden i sina fantastiska kreationer. En av de bästa scenerna var när den rivaliserande sömmerskan anländer till staden och hennes chockade min när hon ser de glamorösa kvinnorna "draperade" utanför sina ganska skabbiga hus. 
Kate Winslet var bra i rollen som den hämndlystna Tilly, Liam Hemsworth var stilig och sympatisk i rollen som den trevlige Teddy, men bäst var Judy Davis som Molly, Tillys mamma. Hon fjäskar inte för någon!
Filmen är baserad på boken The Dressmaker, av Rosalie Ham.
Förväntningarna var blandade eftersom recensionerna hade varit lite olika, och inte särskilt positiva. Här är några exempel:  "Winslet kvävs av gotisk buskis", (SvD.se), och "The Dressmaker -filmatisering med femtiotalskänsla", (DN.se). "Så bra är "The Dressmaker", (expressen.se).
Den var bra, som sagt. Och gillar man sömnad och vackra klänningar så rekommenderar jag den.
Nedan, Vogue 1137, Vogue Vintage c:a 1950, mönster till kappa och klänning och skärp, 155 kr (Alrups-sy.se mönsterbutik on-line).
Fler mönster till retroinspirerade kläder finns i Alrups retroavdelning -  Alrups-sy.se/retro.