"MIna" killar och den underbara herrskjortan.

Jag bor ihop med fyra killar, min man och våra tre söner (13,18 och 20 år). Det senaste halvåret har vi varit på många olika "tillställningar", allt från begravningar till studentuppvaktningar. Dessa herrar har inga större klädproblem. Utgångspunkten är alltid en skjorta, oftast vit. Sedan kombinerar de den med olika byxor, (jeans, shorts eller kostymbyxor), beroende på finhetsgrad, väder eller stil. Och till sist eventuellt en kavaj. Det hela underlättas av att de är ungefär lika långa, mellan 178 och 185 cm, och de har storlek 50-52, och är det panik kan de låna kläder (skjortor) av varandra. I bland blir jag avundsjuk, för jag står mest och velar.
Jag tycker att herrmode är väldigt intressant. Se brittiska Vogues översikt Spring/Summer 2015 Menswear, Vogue.co.uk. Jag såg på Fashion på tv, avsnitt 5: Brittiskt mode. Där intervjuas Paul Smith, som är en väldigt sympatisk och mycket brittisk herre. Se gärna Paul Smiths hemsida/e-butik och i synnerhet avdelningen casual shirts. Jag brukar se på tv när jag stryker (deras skjortor), då blir det riktigt trevligt.
Nedan, mönster till herrskjorta, BURDA 6931, 95 kr. (Alla BURDA-mönster har svensk sömnadsbeskrivning). Köp symönster från Alrups-sy.se.

Fler mönster till herrkläder finns på Alrups-sy.se/BURDA_Herr, och givetvis hos alla de andra sex mönstermärkena som vi säljer. Jag önskar att någon här hemma vore sömnadsintresserad. Men för Jerry är det båtar och segling (och sudoku) som gäller och pojkarna spelar hellre data/TV-spel. Suck.

Dagens mönster - kundtips ;)

Jag fick just en beställning på ett av Vogues snyggaste vintagemönster (gamla mönster i "nyupplaga") - Vogue 8728, VOGUE Vintage Model, circa 1946, 155 kr. Mycket nöje med sömnaden! Hoppas klänningen blir fin! (Eller klänningarna, om man syr flera med hjälp av samma mönster).
Nedan, VOGUE 8728, 155 kr. (Köp symönster från Alrups-sy.se)
 

Grace Kellys drömklänning i Fönstret åt gården

En annan av mina favoritfilmer är Fönstret åt gården (1954, Alfred Hitchcock), där Grace Kelly spelar mot James Stewart. Filmen är bra men Grace Kellys kläder är nästan bäst. Hon har bland annat på sig en drömklänning med svart överdel med en vid vit kjol, broderad med svarta detaljer. Se gärna YouTubeklippet "Dream Dresses" där kan man se den ordentligt. Den klänningen har inspirerat många. Jag hade till exempel en klänning till Barbie med svart sammetsöverdel och vit chiffongkjol. På Metropolitangalan i år hade Sarah Jessica Parker en liknande klänning. Titta bara på Damernas Världs artikel: "Ser du likheterna mellan Sarah Jessica Parker och Grace Kellys klänningar?", damernasvarld.se.
Det var Edith Head som gjorde kläderna till filmen Fönster mot gården. Hon fick flera Oscar för sina insatser som kostymör. När vi var i Turkiet lyssnade jag mycket på gamla program Stil i P1, och det finns (givetvis) ett helt program om henne. "Edith Head (1897-1981) - Stil i P1", (110225). Ett annat bra program om samma ämne: "Film och mode - om ett stormigt och slitstarkt förhållande som påverkat oss alla - Stil i P1", 080516.
Nedan, nytt vintagemönster från Vogue, Vogue 9000, Vogue Vintage Model, (circa 1951), 155 kr. (Köp mönster från Alrups-sy.se)
Fler mönster till retroinspirerade klänningar finns på Alrups-sy.se/retro.