Ny klänning

Jag ska på en viktig "bjudning", eller middag, på fredag, och jag har faktiskt ingen fin klänning i garderoben. I går tog jag ledigt på förmiddagen och gick ut för att köpa en sådan. Jag brukar sy mina sommarklänningar själv, men här krävdes något snabbt, och snyggt. Jodå, jag hittade en, och jag fick väldigt bra hjälp i affären. Jag insåg att det var länge sedan jag provade klänningar i butik. Min kropp har förändrats. Åldern, och kanske lite för mycket god mat och vin, sätter sina spår. Förstås. Numera passar min kropp bäst i klänningar med A-linje, eller modeller som sitter åt lite i mellangärdet och med vidd nertill.
Man märker kanske inte förändringarna lika bra när man syr sina klänningar själv. Har man rejäla sömsmåner så lägger man ut när det behövs och tar in på andra ställen. Så nu ska jag titta efter mönster med lite annan "linje".
Här är lite tips "Klä dig rätt - så här gör du! Du väljer själv vad du vill dölja eller framhäva med dina kläder", (Femina.se).
Nedan, det här mönstret vore kanske något som passar mig, minus skärpet. Ser du att midjan sitter lite högre upp? Det får benen att se längre ut och döljer midjan, (faktiskt). (Kanske borde köpa mig ett korsett också? )Butterick 6164, mönster till klänning med olika lång ärm. 89 kr (Alrups-sy.se/butik).

Helg med Audrey Hepburn

Den här helgen är det bok- och biblioteksmässa i Göteborg, OCH Syfestival i Borås. Jag velade, men kände att jag helst ville åka till Syfestivalen. Men i går kväll säger maken att han vill åka ut till Flatön och då kände jag att det passar mig perfekt. En skön avslappad helg med böcker och brasa. Så får det bli. Det kommer fler Biblioteksmässor och Syfestivaler.
Den här helgen ska jag ägna mig åt två böcker, Det som inte dödar oss och Audrey Hepburn, the 60's. Jag har med mig en jättestor, tung bok om Hepburn som jag köpte jättebilligt på bokrean förra året och jag har inte läst den än.
Om man är i Stockholm i helgen kan man gå och se Cecil Beatons fotografier på Sven Harrys Konstmuseum. (sven-harrys.se). Alla intressanta utställningar finns i Stockholm, och det är ganska långt från Trollhättan till Stockholm, tyvärr.
Jag tänker läsa om Audrey Hepburn, som sagt, och lyssna på "Audrey Hepburn - filmens stora
stilikon (Sverigesradio.se). Sedan har jag tagit med mig filmen "Frukost på Tiffany's" och "Prinsessa på vift", ifall det regnar ute på landet i helgen. Läs gärna om "Hepburns Chicest Screen Moments", en artikel i amerikanska Vogue, (vogue.com).
Nedan, Burda 7178, mönster till klänning, retromönster, 109 kr (Alrups-sy.se/butik).
 Sedan ska jag fortsätta med att förbättra hemsidan och alla mönstersidor. Det går bra att lyssna på en bok under tiden, eller så kan jag lyssna på Stil i P1 och ladda ner program till mobilen. Jag kanske fortsätter på Audrey Hepburn-temat och lyssnar på programmet om Givenchy, eller "Film och mode  ett slitstarkt ..." (sverigesradio.se). Trevlig helg!

Fyra plagg på en vecka

Ingen kan väl ha missat utmaningen "Four Fit Challenge", eller "Fyra plagg på en vecka", (blinkabla.se/projekt/sysav-four-fit...). Jag tycker att man läser om den överallt just nu, och ser reportage på tv. "Utmaning för klädtokiga: Fyra plagg på en vecka", (tv4.se/nyhetsmorgon...).
Det är tydligen många som har antagit denna "utmaning". Varför man gör det här? För miljöns skull förstås, (och ekonomins skull). Läs artiklarna så förstår ni. 
Får man gissa på att accessoarerna blir viktigare i framtiden. "Detaljerna som sätter stilen", (ulrika.femina.se/detaljerna ...). Perfekt, tycker jag som gillar smycken, scarves, handväskor, skor och handskar. Så gjorde man förr också, det ser man i stilböckerna från första halvan av 1900-talet. (Mer om det en annan gång, jag har några stycken sådana böcker).
När man hade ont om pengar, eller möjlighet att köpa kläder, så skaffade sig en garderob med basplagg som man skötte om, och sedan varierade man den med olika accessoarer och tillbehör. Läs gärna "Stilproffsets 8 bästa råd: Så håller kläderna längre", (ulrika.femina.se/stilproffset...).
Tillbaka till - Fyra plagg på en vecka. Tre klänningar och en kofta? Två överdelar och en kjol och ett par byxor? Man får tvätta hur mycket man vill, och använda vilka accessoarer man gillar. Det borde väl gå, eller?
Men små garderober är inte något nytt. Donna Karan lanserade "The Seven Piece Wardrobe", 1985. Läs "Capsule Wardrobe", (en.wikpedia.org). Hon skapade en garderob med bara sju plagg, däribland bodyn, som skulle få yrkeskvinnan att slippa tänka på kläder. Lyssna på "Om modeskaparen Donna Karan", Stil i p1 från 19 november 2010, (sverigesradio.se).
Gillar man Donna Karans design kan man köpa Voguemönster, design Donna Karan och Vogue-DKNY, och sy själv.
Nedan, Vogue 1465, Donna Karan Collection, mönster till jacka, kjol och topp. 155 kr, (Alrups-sy.se/butik). Obs kampanjpris 95 kr september månad 2015.