Nu längtar man efter klänning

Sommaren har kommit tillbaka! I alla fall här i Västsverige. Solen skiner både i går och i dag och det är varmare. Nu har den stora klänningssäsongen börjat och klänning är väl det bästa plagget som finns när det är varmt och/eller man ska på fest eller jobba en hel dag. Jag har sålt många mönster till skjortklänningar i vår, men även mönster till figursvängda fodral och klänningar med vid kjol eller A-skärning eller omlottklänningar. Ser man på, där räknade jag upp de vanligaste klänningsmodellerna. Jag har samlat ihop lite klänningsreportage från tidningarna just nu för att få lite inspiration.
"Här är snyggaste sommarklänningarna just nu...", (damernasvarld.se)
"30 snygga klänningar till sommarens bröllop och fester", (chic.se)
"8 drömklänningar vi vill bära nu", (elle.se)
"18 klänningar för både vardag och fest", (femina.se).
"7 klänningar perfekta till kontoret", (femina.se)
"26 snygga sommarklänningar till alla tillfällen", (chic.se).
"30 blommiga midsommarklänningar för alla plånböcker", (chic.se).
Nedan, Burda 6640, mönster till assymetrisk klänning, (109 kr hos Alrups-sy.se)
Jag måste erkänna att jag inte har sålt något av det här Burdamönstret än, (det fanns med i burdas vår/sommarkollektion som kom i februari). Jag tycker att det här mönstret är jättesnyggt. Så jag funderar på att testa och sy upp det själv ...
Fler mönster till klänningar hittar man på Alrups klänningsavdelning: Alrups-sy.se/klanning

Sy barbiekläder!

I förra inlägget skrev jag om utställningen om Barbiedockan på Les Arts Decoratifs i Paris som pågår just nu, och då fick jag lust att titta på bloggare som syr barbiekläder. Min favorit är "Classic Doll Design by Diane Wagner", (dianeonwhidbeyisland.blogspot.se). Diane Whidbey, som hon heter, blir inspirerad av foton och syr sedan upp kopior av kläderna, och accessoarerna, till dockorna. Varenda gång jag ser den här bloggen får jag lust att härma hennes hobby. Jag har satt upp det på listan med sådant jag ska göra när jag får mer tid.
Jag håller alltid ögonen öppna efter andra bloggare som syr dockkläder, gärna svenska. Vet ni någon så tipsa mig gärna.
Nu har jag faktiskt hittat ett par franska bloggare som syr barbiekläder. "Miss B. Couture", (missbcouture.com), heter den ena och på sidan jag har valt, "Robe Vintage",  så visar hon också hur hon sytt. Hon ger dessutom gratis mönster och tips, OCH texterna finns både på franska och engelska. Titta gärna på hennes Pretty Woman-dress till Barbie. ("mönster och sömnadsbeskrivning finns också.)
Vänta lite nu, säljer inte jag mönster till barbiekläder? Då ska jag väl inte tipsa om gratismönster?
Jo, det kan jag visst det!
Nedan, Burda 8576, mönster till garderob till Barbie och Ken, (109 kr hos Alrups-sy.se). Alla Burdas mönster har svensk sömnadsbeskrivning. 

Parisrapport del 2: Barbieutställning

För en vecka sedan, fredag 20 maj, så var jag på Musée des Arts Décoratifs i Paris. Där pågår två utställningar som jag ville se, en om Barbie (lesartsdecoratifs.fr../jouets/barbie) och en om modehistoria: "Fashion Forward, 3 siècles de Mode 1715 - 1716", (lesartsdecoratifs.fr..../fashion-forward...). Jag var på båda två och var väldigt nöjd, men jag börjar med den ena, den om Barbie.
Det var mest kvinnor på utställningen, och vi var kvinnor i alla åldrar, och alla lät lika glada. Barbiedockan kom 1959 och det betyder att vi är många som har lekt med Barbie och hennes vänner. Här är lite fakta: Barbiedockan, (sv.wikipedia.org).Vi äldre pekade på de äldsta dockmodellerna och deras kläder och mindes.
Barbie finns i många länder och med många olika utseenden. Se uppställningen nedan, den fick mig att tänka på olympiska spelen.
I ett par rum (!) visade man upp de olika yrken som Barbie kan ha. Allt från fallskärmsjägare till miss World...

En avdelning visade lite om hur man tillverkar Barbie och vilka olika variationer, storlekar, hårfärger, frisyrer, hudfärger, ögonfärger m. m. som finns.
Sedan fanns det en STOR avdelning med Barbiedockor som kända personer och "personligheter"
Barbie som Tipi Hedrens rollfigur i filmen Fåglarna av Alfred Hitchcock.
Barbie som filmstjärnan Audrey Hepburn.
Prinsessan Catherine och prins William i England när de gifte sig.
Och två av rollfigurerna i Sagan om Ringen-serien.
Men det handlade mycket om Barbie och kläder och mode...
Nedan, en av bilderna på kläder i människostorlek, ihop med Barbie i kläder inspirerade av dem.
I ett rum fanns flera stora tavlor med barbiekläder.
Och de sista två bilderna, den första är från en modevisning som man hade byggt upp.
Samt en syateljé i miniatyr...
Detta var en fantastisk utställning, och jag har förstås bara tagit upp en del av det som visades. Och man fick fotografera, sans flash (=utan blixt), jag frågade förstås. Man vill ju inte få en åthutning av vakterna i onödan.
Har ni möjlighet så gå och titta på den här utställningen!
Museet ligger på Rue de Rivoli, i en av flyglarna på Louvren, och man går in från Rue de Rivoli. 
Tips: köp även biljett till utställningen om modehistoria som finns i lokalerna intill, och passa på att se den vid samma tillfälle. Titta också in i butiken i anslutning till utställningarna, Les Arts Decoratifs Shop, där finns massor av böcker om mode, smycken, och andra saker. Den är mycket mer välsorterad i verkligheten än vad den ser ut att vara på den (trista) bilden på deras hemsida.