Återbruka mera, sy mera!

Fick ett tips från en kund angående "Återbruka mera!" på Facebook. Hon hade blivit inspirerad av den och tänkte börja sy igen. Jag blev nyfiken och tittade på Återbruka mera! på fb, och där fastnade jag. Vad många kreativa påhittiga människor det finns! Jag satt en bra stund och tittade på alla saker som man kan göra (fast jag egentligen borde översätta den nya boken), och jag kände hur det började klia i fingrarna. Skulle vilja göra något med den stora högen med gamla jeans som jag har på vinden.
Nedan, KWIK SEW 3942, 89 kr, mönster till väskor/kassar som man kan göra av överblivna tygbitar, (eller kanske gamla jeans?). (Alrups-sy.se).
 

De flesta kvinnor är inte en och sjuttioåtta, faktiskt.

Medellängden för kvinnor lär vara 1,68 eller 1,67. Men vi är många som är betydligt kortare. Det finns många kändisar som är kortväxta, eller petite som man säger utomlands. Hör här: Lady Gaga mäter 155 cm; Reese Witherspoon 156 cm; Eva Longoria 157 cm; Kim Kardashian 159 cm; Natalie Portman 160 cm; Autrey Tatou 160 cm; Scarlett Johansson 160; Amanda Seyfried 161 cm; Britney Spears 163 cm; Megan Fox 163; Mila Kunis 163; Olivia Palermo 163 (!); Victoria Beckham 163; Jennifer Aniston 164; Jennifer Lopez 164 cm.
Och alla ser jättesnygga ut, trots att de inte ens är i närheten av modellernas längd (c:a 178 cm). Titta på Olivia Palermos Style file, Vogue.co.uk eller Victoria Beckhams Style File, Vogue.co.uk. Konfektionskläder är uppsydda till kvinnor runt 168 cm, och det finns inte så många kläder i "korta storlekar". Vi som syr har lärt oss hur man kan vika och korta av mönstren innan man klipper till. Men det finns faktiskt mönster till oss som är petite. Och jag läste ett tips av Edith Head. Om man är kortväxt ska man aldrig försöka se längre ut med hjälp av väldigt hög frisyr eller skyhöga klackar, i stället ska man framhäva att man är nätt genom att ha små väskor, accessoarer och ha kläder med rätt proportioner.
Nedan, BURDA 7027, miss Petite, mönster till jacka i två längder och smala byxor, 95 kr (Alrups-sy.se)
Det är bra att kolla måttabellerna innan man köper mönster - Burdas måttabell och Vogues måttabell.
Fler mönster i petite storlekar: Alrups-sy.se/Burda korta storlekar

Jag ska ha Chanel-helg

Coco Chanel skulle ha haft födelsedag i förrgår, men jag firade den inte.
Det har varit mycket jobb den senaste tiden, (mest på grund av att jag fick ett konstigt virus förra veckan) och är man frilansande översättare är det bara att bita ihop och få jobbet gjort. Men nu till helgen ska jag koppla av (när jag har städat och vi har firat makens födelsedag). Jag ska ha en Chanel-helg, och måtte det regna, dock inte så mycket att det blir översvämning, (man ska ju vara försiktig med vad man önskar sig). Jag ska se "Chanel", tv-serie från 2008, och sedan ska jag läsa om henne, (det finns några biografier om Chanel i bokhyllan). Om jag känner för det ska jag ta fram tyget till den där Chanelinspirerade jackan jag tänkte sy förra hösten, men får nog välja ett annat mönster. Sedan kan jag titta på modevisningarna Chanel hösten 2014-15, bara för skojs skull. (Och hur många timmar tror jag att är på en helg?). Här är några hemsidor med Chanelanknytning:
10 fantastiska Chanel-citat som..., damernasvarld.se;
Chanel Haute Couture modevisning höst/vinter 2014-15, Vogue.fr, bilder;
Mademoiselle Coco Chanel Speaks, brittiska Vogue;
Chanel's leather espadrilles, Vogue.fr; Bild på ultralyxiga espadrillos, Chanelstyle, (6500 euro!!)
Chanel Haute Couture höst/vinter 2014-15, film Youtube;
Chanel Prêt-à-porter, höst/vinter 2014-15, film Youtube;
Cara Delevingne, ... Conjure a Modern-Day Coco Chanel, Vogue.com;  
Nedan, Butterick 6062, nytt mönster för i år till Chanelinspirerad jacka, två längder, 89 kr (Alrups-sy.se),
Nedan, BURDA Young 6853, nytt Chanelinspirerat mönster hösten 2014, (kommer snart), 95 kr, (Alrups-sy.se).
Fler tips på mönster till Chaneljackor finns på Alrups-sy.se/Chanel.