Jag vill se Cate Blanchett som den elaka styvmodern

Cate Blanchett är en av mina idoler. Jag har faktiskt lust att gå på bio och se "Berättelsen om Askungen", (imdb.com), med henne i rollen som den elaka styvmodern och Helena Bonham Carter som den goda fén. Dessutom är ju Derek Jacoby och Stellan Skarsgård med. Filmen fick ganska dålig kritik, men hur dålig kan det vara med sådana skådespelare? Och kläderna lär var fantasiska. Här är lite bilder och trailer Askungen - Moviezine.se. Vogue finns både intervjuer och bilder från filmen, "Cinderella Behind the Scenes", (vogue.co.uk). I amerikanska Vogue kan man få en (rolig) uppdaterad version, och snabbrepetition av filmen Askungen - "An Abridged Update of the Fairy Tale Classic", (vogue.com).
Man kan också sy sig en Askungeklänning, den fina varianten ;)
Nedan, Simplicity 2817, mönster till prinsessklänningar, Askungen och Snövit, stl 3 år - 14 år,105 kr. (Alrups-sy.se/butik).
Nedan, Simplicity 2813, mönster till prinsessklänningar, Askungen och Snövit, vuxenstorlekar, stl 32 upp till 46, 105 kr. (Alrups-sy.se/butik).
  

Fredagsmys med retro och vintagestil

Det är fredag och jag har städat. Bäst att städa när inte resten av familjen är hemma och sedan jobbar jag några timmar i morgon i stället (Detta är en av fördelarna med att ha egen firma, man kan planera sin arbetstid själv. Det enda viktiga är att jobbet blir gjort och att jag håller mina deadlines på översättningarna.)
Nöjd och belåten har jag ägnat mig åt lite surfande på nätet och jag kände för lite retro- och vintage"nyheter". Först tittade jag på vad några inspirerande bloggare haft för sig. Det var väldigt mysigt. Se länkar nedan.
Anna Neah - symester hela veckan.
En sakletares bekännelser
Karolines vintage
Evas liv - med sömsmån
Ida
Retro Olivia
Sedan tittade jag i Elsa Billgrens garderob - "Min garderob" - (Elsa/elle.se). Fantastiskt. Vilka otroliga klänningar! Och skorna och hattarna ...
Därefter går jag vidare till tidningen VINTAGE LIFE MAGAZINE, (vintagelifemagazine.com) på nätet. Där finns det massor av vackra bilder och intressanta artiklar. Läs gärna "Eveningwear Across the Ages" eller titta på klänningarna i "Nellys Vintage Attic". Här finns massor av inspiration för Vintageintresserade. Kunde inte låta bli utan att kolla på Pressbyrån.se om man kan beställa tidningen i pappersform. Det kan man, så jag beställde både den och Vogue Patterns Magazine omgående. Jag gör det med gott samvete. Jag röker inte och tidningar är kalorifria ;)
På tidningen Gods och gårdars hemsida finns ett snyggt reportage - "Vintagebröllop i vår", (godsochgardar.se).
Personligen så nöjer jag mig med att titta på bilder av vintagemode och läsa om modehistoria. Men jag får erkänna att jag börjar fundera på att sy mig en femtiotalsklänning med markerad midja och vidd i kjolen. Fast jag skulle nog klä bättre i en sextiotalsklänning med A-linje.
På tal om en kvinna som ofta har klänningar med åtsittande liv och vidd i kjolen, titta på bilderna av Michelle Obama och hennes snygga klänningar: "The 7 Best Looks from Michelle Obama's Tour of Japan and Cambodia", (vogue.com).
Nedan, Retro Butterick 6022, mönster till brudklänning i retrostil, stl 32-40 och 40-48, 89 kr, (Alrups-sy.se/butik).
Fler retromönster och nyproducerade vintagemönster finns på Alrups-sy.se/retro. (Alla mönstren finns i lager, ifall ni undrar).

På jakt efter modeinspiration för medelålders och 55-plussare

De senaste månaderna har det hänt två gånger att jag fått höra: " ... när man kommit upp i åldern " och det riktades till mig. Vem, jag? Vi? Jag vet såklart hur gammal jag är, rent förnuftsmässigt alltså, men jag har nog inte riktigt fattat det än.
I går, 24 mars 2015, gjorde jag en liten undersökning på nätet vilka av damtidningarna som riktar sig till vuxna kvinnor (= och medelålders eller äldre) som har en modeavdelning. Tara och M-Magasin har ingen speciell modeavdelning. (Här blev jag besviken). De traditionella "tanttidningarna" Hemmets Journal och Allers hade inte heller någon. 
De nättidningar som har modeavdelningar är Året Runt (aretrunt.se) och Femina (Femina.se). Heja!
Bäst är Femina, tycker jag, här finns många tips och mycket inspiration både vad det gäller shopping och när man vill sy något, och de lyckas med konststycket att visa kläder som passar kvinnor i alla åldrar.
Tidningen Feminas riktar sig väl till alla, oavsett ålder, och jag har läst den ända sedan 1970-talet. Jag minns Feminas sykit på 70-talet där tygdelarna var utklippta innan. Jag pratade med min tandläkare om dem, och det är kanske fler som kommer ihåg dem. Jag köpte sykit till en blå bomullsblus och en jeanskjol i våder.
Titta förresten på bild 9 och jeanskappan i Feminas reportage "Denimtrender i vår", (Femina.se). En sådan kappa skulle jag vilja ha!
Jag är förresten trogen prenumerant på både Damernas Värld och Femina så länge jag kan minnas.
Vill man ha lite inspirerande bilder på snygga, välklädda medelålders kvinnor så kan man titta på dessa 12 bilder: "Now This Is Real Parisian Style", 2015-03-15 Vogue.com.
Nedan, BURDA 6774, mönster till kavaj, vida byxor och linne, 95 kr (Alrups-sy.se/butik)