Jag rensar och rear vintagemönster

Nu har jag lagt ut ett antal retro- vintage mönster till försäljning på hemsidan, det är symönster som har utgått ur mönsterföretagens sortiment och som jag tyckte var så fina att jag köpte dem och sparade dem i ett eget litet butikslager. Men nu säljer jag ut symönstren till halva priset. Se gärna https://alrups-sy.se/retrofynd.htm om du är intresserad. 
Det känns lite svårt att sälja dem, just för att jag gärna vill ha dem själv, men jag inser att jag aldrig kommer att sy upp dem. Kommer jag att ångra mig? Mycket möjligt, men jag hoppas och tror att någon annan kan ha mer glädje av dem. Det är oöppnade mönster och jag har bara njutit av att ha dem i hyllan. 
Har jag kommit till en ny fas i livet? Det verkar så. En mer "kräsen" fas.
Jag vill bara ha saker som jag tycker om och helst bara göra sådant som jag vill.
Kanske har det med åldern att göra, eller att två äldre barnen har flyttat ut och att den yngste har fyllt 18. Det senaste året har jag börjat rensa bland ägodelarna och avsluta sådant som inte "ger" mig något. Och när jag väl börjat tycks jag inte kunna sluta.
Dessutom gör jag färdigt oavslutade projekt, syprojekt och stickprojekt till exempel, och jag har många sådana. De som jag inte tycker om slänger jag, (och jag kommer ihåg att sortera och lägga i återvinningen och jag känner mig så duktig ;) 

Drottning Marie Antoinettes smycken auktioneras ut

Drottning Marie Antoinettes smycken säljs på auktion! Har man pengar, mycket pengar, kan man köpa någon av dessa dyrgripar. Här kan man tala om proveniens, dessa smycken har varit med om mycket. 
Läs mer här: "Marie Antoinettes smycken har legat dolda i 200 år - nu auktioneras de ut", damernasvarld.se
"Marie Antoinettes smycken säljs på auktion - se bilderna", elle.se 

Här finns bilder på de berömda smyckena, från auktionsfirman Sotheby's webbsida: "Royal Jewels from the Bourbon Parma Family", sothebys.com
Om man vill ha liknande smycken, och inte har någon förmögenhet, kan man köpa billigare prydnader inspirerade av Marie Antoinettes smycken i museibutiken på slottet Versailles. Se bilder här: "Jewellery - Musée des chateaux de Versailles et de Trianon", boutiquesdemusees.fr. Men man behöver inte åka till Frankrike för att köpa souvenirer, på den här hemsidan kan man både se och köpa varor från museibutikerna i Frankrike via nätet. 
Smycken och Marie Antoinette hör ihop, och det gör även franska revolutionen 1789.
Har ni hört talas om halsbandsprocessen? Enligt många var denna historia själva symbolen för överklassens slöseri och en bidragande orsak till franska revolutionen 1789. En spännande historia är det i alla fall. Det finns faktiskt en film som handlar om den, Farlig intrig, 2001, (imdb) med bland annat Hilary Swank. 
Är man intresserad av historia, kultur och mode rekommenderar jag bloggen "Madame Scandaleuse - med en bultande kärlek för ett dramatiskt och glittrande förgånget." 

Tips på mönster till klänningar inspirerade av Marie Antoinettes tid

Här är några mönstertips om man vill sy sig en klänning inspirerad av 1700-talet, andra halvan av 1700-talet, dvs drottning Marie Antoinettes era. Marie Antoinette 1755-1793, drottning av Frankrike 1774-1792.
Nedan, McCall's 7826 Design Angela Clayton, mönster till kjol och jacka/överkjol med släp. 
Nedan, Simplicity 4092, mönster till klänningar med variationer, underkjol, panier (styvkjol) och halsrysch. 

Är du intresserad av mönster till underkläder från denna period, se blogginlägg från 2 oktober 2018alrupssy.blogg.se/2018/october/tips-monster-till-1700-tals-underklader.
Mer mönster till historiska dräkter finns på vår kostymavdelning: www.alrups-sy.se/lajv. 
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Se gärna Alrups-sy.se prislistaTitta på webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring (073-5616384) eller mejla (e-post: alrups.sy@alrups-sy.se ) din beställning. Vi har alla mönster i lager och kan skicka samma dag.