Julmarknad på Koberg 2018

I lördags var maken och jag på utflykt till årets julmarknad på Koberg. Det första gången vi var där och det var en positiv överraskning. Jag hade väntat mig en mindre utomhusmarknad med mat och lite julkärvar, men det här var något helt annat. En stor inomhusmarknad med både hantverk och mat.
Utbudet av hantverksprodukter var imponerande. Visst fanns det tomtar, men även mössor, både till barn och vuxna, päls"halsduk" av fårpäls, (jättefina, ångrar att jag inte köpte en), smycken av glas, kläder i linne och skinn, och mycket mera. 
Stånden med matvaror fanns i en annan byggnad. Det luktade jättegott där inne och man fick provsmaka på alla läckerheter, (även chokladmandlarna). Godiset var omöjligt att motstå.
Vid parkeringen fanns Kobergs egen viltbod och vi testade viltbullar, köttbullar gjorda på kött av vildsvin och hjort. Väldigt gott.
Vi tog även en promenad upp till de äldre stallbyggnaderna där man visades runt av två trevliga "guider" som i vanliga fall arbetar i det nuvarande stallet. 
Ett väldigt trevligt besök. Vi kom hem med viltbullar, påsar med salta mandlar och kanderade nötter, bärnstensörhängen (till mig), inlagda oliver och färskost, och getost. Viltbullarna ska vi spara till julbordet.
Julmarknaden var väldigt välordnad och tydligen är det Svenska slottsmässor som är huvudarrangör. På deras hemsida står det vilka andra ställen de ska till innan jul, bl a Kalmar Slott och Drottningholms slott.
När vi kom hem tog jag reda på lite fakta om Kobergs slott. Och jag delar gärna med mig.
Kobergs Slott, sv.wikipedia.
Koberg, slottsguiden.info 
Nedan, några bilder från julmarknaden på Koberg, 24 november 2018.

Nedan, vackra trasmattor från Väfstugan. Jag frågade om vävaren/konstnären gjorde skisser innan hon började väva, och hon svarade att hon lät mönstret bara växa fram efter hand. Väldigt snygga mattor och förhoppningsvis hamnar de på väggen i stället för golvet ...

Nedan, givetvis fanns det en massa handgjorda tomtar till salu på julmässan.

Nedan, en bild på Koberg slott. 

Nedan, utsikt från gamla stallbyggnaden. Skuggorna är långa nu, även klockan två på eftermiddagen. 

Vi hade, som sagt, en mycket trevlig eftermiddag. 

Liten utställning om Marie-Antoinette och Axel von Fersen på Livrustkammaren

I våras besökte jag Livrustkammaren i Stockholm och utställningen "I love you madly", som handlar om kärlekshistorien mellan svenske Axel von Fersen (1755-1810) och den franska drottningen Marie-Antoinette (1755-1793)
Jag är ju intresserad av historia och besöker och ser gärna allt som har med historia att göra. Därför ser jag fram emot sommaren 2019 när Livrustkammaren öppnar sina nyrenoverade utställningar. 
Har man vägarna förbi kan man gärna titta in och se den lilla utställningen. Och den är gratis. Har man yngre barn eller vill göra en utflykt med skolklassen är den ett bra mål. Materialet på webben och själva historien i sig är mycket intressant och spännande. Perfekt om man vill prata om franska revolutionen, hopplös kärlek, eller kungar och drottningars ställning under olika tidsperioder, eller varför inte mode- och dräkthistoria. Själv såg jag den bara för nöjes skull.
I kväll och i morgon kan man gå på Axel von Fersens charmkurs, om man har lyckats få biljetter (slutsålt). "En humoristisk och underhållande afton med Caroline Donath baserad på Axels dagbok och brev", (https://livrustkammaren.se/sv/kalendarium). Och 2 december (2018), kl 15 kan man gå på temavisning av utställningen "I love you madly", (https://livrustkammaren.se/sv/kalendarium)
Ibland önskar jag att jag bodde närmare Stockholm ...
Nedan har jag lagt ut några bilder från utställningen Livrustkammaren och utställningen "I love you madly", och den pågår till och med 6 januari 2019. Om man har vägarna förbi, som sagt.

Nedan, en bild på Axel von Fersen på utställningen.

Nedan, en docka med herrkläder. 

Nedan, en klänning med panier, en styv underkjol. 

Nedan, en bild av Marie-Antoinette, originalmålningen gjordes efter revolutionens utbrott. 

Inspiration angående jul- och nyårsklänningar, plus mönstertips

Här kommer lite inspiration om du ska sy en ny klänning inför jul- och nyårshelgens fester.
31 Fabolous Dresses To Take You Right Through Party Season, brittiska Vogue
Nyårsklänningar 2018: 30 snygga och trendiga köp, baam.se 
19 röda klänningar till jul - här finns något för alla stilar, damernasvarld.se 
27 snygga nyårsklänningar, damernasvarld.se
Gör dig redo för fest - 23 snygga röda julklänningar 2018, metromode.se 
18 glittriga nyårsklänningar att dansa in 2019 i, metromode.se 
Vinterns snyggaste julklänningar - 32 favoriter i sammet, metromode.se
Hitta rätt julklänning 2018 - alla modeller av julklänningar!, fitnessfia.com 
Lite mönstertips: 
Nedan, Simplicity 8735, nytt mönster till omlottklänningar, en klassiker. 

Nedan, Vogue 9325 Very Easy Vogue, mönster till klänning med ärmvariationer. 
Den här klänningsmodellen syns mycket just nu, figursydd klänning med volangprydd ärm. Här har man lagt till en stor rosett också, men det är förstås valfritt. Paketet innehåller även mönster till en "vanlig" ärm.
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Se gärna Alrups-sy.se prislistaTitta på webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring (073-5616384) eller mejla (e-post: alrups.sy@alrups-sy.se ) din beställning. Vi har alla mönster i lager och kan skicka samma dag.