Le Smoking - YSL

1966, året då Yves Saint Laurent lanserade smoking för kvinnor. Titta på bilderna på kändisar i smoking från Cannes i år "... Turn Heads in Tuxedos at Cannes", (2014), vogue.com. Jag har läst mer om Yves Saint Laurent, t ex, "Yves Saint Laurent, Voguepedia", vogue.com. (På åttiotalet sydde jag mig en smoking, eller snarare spencerjacka med byxor egentligen, i mörkblå crèpe och med blanka slag, den var perfekt när man gick på fest eller ut och dansade.) Jag har sett ett kort film om Le Smoking och YSL på Youtube - "YSL Le Smoking Exhibition 2006", (väldigt bra!). Se även "Yves Saint Laurent at the Petit Palais", Paris, Vogue.com. Historia - "Turning Points -Le Smoking", Voguepedia, vogue.com.
Nedan, BURDA 7151, mönster till smoking, damer, 95 kr. Burdamönster har svensk sömnadsbeskrivning.(Köp symönster Alrups-sy.se).

Längtar efter Yves Saint Laurent-filmen på dvd

Jag missade filmen Yves Saint Laurent (2014) när den gick på bio i Göteborg. Surt sånt, kan man säga. Nu får jag vänta tills den kommer på DVD. Men jag fortsätter läsa om honom och hans liv och yrkeskarriär. Damernas Värld hade ett reportage om honom "YSL - härifrån till evigheten". Där gav de en översikt över hans mest kända plagg och kollektioner. Skepparkavajen 1962; Mondrianklänningen 1965; Smokingen 1966; Afrikakollektionen 1967; Safarijackan 1968; Transparenta blusen 1968; Den ryska jackan 1976. På hemsidan hade DV ett reportage 2011 som hette "YSL-FEBER, vårens trender 2011". Där finns massor av plagg inspirerade av Yves St Laurents mode.
Lyssna gärna på Stil i P1, "1971 - året då Yves Saint Laurent ställde till med en skandal som präglar modet än i dag", (21 jan 2011). 
Nedan, BURDA 6965, retromönster till kjol, 1970-tals mode, 95 kr. Köp mönster från Alrups-sy.se

Min nya blus/topp - Vogue 1247

Min nya vita blus/topp är klar. Jag ville ha en vit blus att ha till jeans och kjol i sommar. Tyget är viskos och jag använde Voguemönster 1247, ett designermönster. Modellen har flera detaljer och sömmar, svårighetsgrad på sömnaden är Average, och det var lite pyssel. Ärmen faller fint tack vare de två vecken på varje axel. De kilformade delarna på framsidan lades i olika tygriktningar. Toppen faller väldigt snyggt, men det syns inte på bilden, (blusen är alldeles för stor för dockan som bara har storlek 36). Jag är nöjd och rekommenderar mönstret. Nu ska jag sy en topp till i ett annat tyg, men samma mönster (den första gången är alltid den svåraste, och lika bra att passa på och sy två när man har gjort ändringar på mönstret.) Ändringar - jag höjde halsringningen och avstod från kanten på ärmen.
Enligt mönstret skulle man använda fransk söm, en infälld söm där man "syr in" den råa kanten i sömsmånen. Så då fick jag lära mig det också. Titta gärna på bloggen "Fru Purjo fixar:  Syskolan: del 8". Där syr hon foder till en kjol och använder fransk söm och hon har bifogat bilder.
Bilden nedan, Vogue 1247, designermönster Rachel Comey, 155 kr. (Köp symönster från Alrups-sy.se). Fler designermönster från Vogue - VOGUE Patterns by Designer.