Tips om bok om sömnad

Jag vill bara tipsa om en bra bok om sömnad, "Sy dina egna kläder - en komplett handbok med tekniker material och inspiration", 2012,  författare Sandra Bardwell, översatt till svenska. Där finns det mesta man funderar över, och lite till. Den är jättebra. Jag använder den som handbok/uppslagsbok, och jag använde den senast när jag skulle lära mig sy knapphål för hand. Jag får ganska ofta beställningar från kunder som skriver att det var länge sedan de sydde, här är ett tips till er om en bra bok.
Ett annat bra tips för nybörjare, eller sådana som känner sig ovana, är att köpa burdamönster, de har svensk sömnadsbeskrivning och det underlättar ibland. - Köp symönster on-line från Alrups-sy.se
 
 

Mönster till retroklänningar

I dag har jag jobbat, trots att det är söndag. Lika bra att få undan så många beställningar som möjligt innan det nya året. Bland annat har jag fått två beställningar på retroklänningar. Se nedan, där finns båda mönstren. Retromönster är alltså riktiga mönster från "den tiden det begav sig", fast i nyutgåva. Om man tittar bakåt så borde alla figurtyper och stilar och smaker kunna tillgodoses. Fler retromönster finns på vår avdelning Alrups-sy.se/retro.   
Apropå bekväma och snygga klänningar tänker jag på klänning (eller tunika) med A-linje. På bilden Simplicitymönster 1609, 125 kr, (Alrups-sy.se).
Nedan, burda retro 7043, 95 kr, (Alrups-sy.se)
 
 
   

Mor- och dotter-mode Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin började sin modekarriär när hon började göra kläder till sin dotter. Jag har lyssnat på Stil i P1 - "Lanvin, hur relationen mor och dotter skapade ett av Paris mest framgångsrika modehus", som sändes 25 april 2008. Dessutom har jag läst en del i om Jeanne Lanvin under julhelgen. Hon gjorde en klänning som kallas "Robe de Style" och som hon senare varierade under årens lopp. En slags basmodell som var "snäll" mot figuren. Alla kvinnor passade inte i, och ville säkert inte ha, en flapperklänning på 1920-talet. Style de robe hade åtsittande liv, lite nerhasad midja och en vid kjol. Titta gärna på bilder på Google search-Jeanne Lanvin. På Coletterie - Jeanne Lanvin, Fashion-in-Time  och FashionBank - Jeanne Lanvin kan man också läsa om Jeanne Lanvin och se bilder på vackra klänningar.
Mor- och dotter-mode. Mönstertips på bilden nedan: Butterick 5844, barn och Butterick 5859, Misses Wardrobe. Mönstren kostar 89 kr styck. Köp symönster on-line från Alrups-sy.se