Sökes: Mode i MÅNGA storlekar

Det finns snygga kläder i stora storlekar, och kläder som är designade för att se snygga ut i stora storlekar. Det är inte bara Barbie som numera finns i olika former (se "barbie skapar rubriker..", 20160208) , det inser man när man läser "Sports Illustrated Embraces different Body Shapes", (15 feb 2016, Vogue.co.uk). Är det en ny trend?
Kvinnor har verkligen olika kroppar, vi "putar ut" här och där, men ändå är det herrkläderna som finns i olika längder och bredder, det vet man när man har varit med i herrbutiker och köpt kostymer.
Men för kvinnor som har större storlekar lär det vara en förändring på gång internationellt, (fast har man inte hört detta förut?). Läs gärna "Who Says Plus Size Can't Do Luxury?", november 2015 (vogue.com). Där nämns Universal Standard, (universalstandard.net) som gör mode i stora storlekar. Det snyggaste "kurvigkläderna" finns kanske hos Marina Rinaldi, (marinarinaldi.com), Marina Rinaldi är ett märke som tillhör det italienska Max Mara Fashion Group, (wikipedia.org). Väldigt bra hemsida om man vill ha lite inspiration när man ska sy sig något nytt och har storlek 44 plus. Titta även på Mei Smith, (meismith.com), där finns en beige rock som är väldigt snygg. Här i Sverige har Ida Sjöstedt gjort en sommarkollektion ihop med Ellos, och dessa kläder finns i storlekar från 34 upp till 52, "Ida Sjöstedt i designsamarbete med Ellos - se kollektionen här", (damernasvarld.se).
I artikeln i Vogue som jag nämnde i början nämns Acne Studios och The Row, och där finns kläder i myck
 
et små storlekar, ner till XXXS och storlek 32. Det är inte lätt för "petite" kvinnor att hitta snygga kläder på damavdelningarna heller, och många har säkert tröttnat på att handla på barnavdelningen. Vill man ha mönster i små, petite, storlekar rekommenderar jag att titta på Vogues mönster, de är både snygga och finns ofta ner till storlek 32 (size 6). Alrups-sy.se/vogue. Är man c:a 160  cm lång har burda en specialavdelning burda petite, eller burda korta storlekar. Då slipper man korta av mönstret så mycket man klipper. Förr kallades det här 20-serien och var mest för korta mulliga damer, trodde i alla fall jag. Men dessa mönster finns ofta från "normalstorlek" 32, motsvarar 16 i 20-serien, och storlek 40 motsvaras av stl 20 i 20-serien. På Alrups-sy.se/butik finns storleksguider till de olika mönstren och varumärkena.
Nedan, burda petite 6668, mönster till jeans burda i två längder, 109 kr.
Burda har de snyggaste mönstren i storlek 44 plus, tycker jag. Titta själv. Alrups-sy.se/BURDA_plus.
Nedan burda 6673, mönster till klänning och topp stl 44-58, 109 kr (Alrups-sy.se/butik).
 
Om man inte är "normallång" enligt konfektionsmått, (c:a 168 cm) eller har "normalform" på kroppen, eller om man vill bestämma själv hurdana ens kläder ska se ut och vilken passform de ska ha, så är det smartast (och roligast) att sy sina kläder själv. Så är det bara. Det är bara att lära sig ;)
I februari ska jag gå en kurs i kviltning för Mikael Svensson, Synålen, och det ser jag fram emot. Jag vill lära mig att sy en jeansjacka i chanelstil med jeanslappar. Se "Mikael Svenssons vinnande jeansklänning", (alrupssy.blogg 20150917).

Sömnadstips och lite vintage

Just nu hinner jag inte börja på något nytt syprojekt, men jag har en del saker som jag behöver göra färdigt och det är bara "nyttigt".
Här kommer lite sytips.
Hur man gör tillklippningen lite roligare.  "5 Ways to Make Cutting Out Patterns Less Tedious", (blog.mccal.com). - Använd tyngder i stället för nålar. (Nja, jag föredrar nog att använda lite nålar också, men jag brukar lägga tyngder först. Bra verktyg. (Absolut, vassa saxar är ett måste.) Klipp ut när du är pigg. (Gott råd, man ska inte stå sent på kvällen, bättre att vänta till helgen när det är ljust och man inte är trött. Ett högt stort bord. (Det är idealiskt, men visst har det hänt att man har gjort det på golvet ...) Unna dig underhållning under tiden. (Lyssna på musik eller en bok, också ett bra råd.) Och tänk på att förberedelserna innan man börjar sy är väldigt viktiga, (men tråkiga eftersom det kliar i fingrarna att få börja sy och jobba med tyget.)
Gammalt klokt talesätt - Snickarna säger: mät två gånger, såga en. Sömmerskor säger: Mät två gånger, klipp en.
Fler (välkända?) tips.
Tvätta och stryk tyget innan du klipper. Då riskerar man inte att få en otrevlig överraskning första gången man tvättar det färdiga plagget.
Pressa ut alla sömmar och hörn, och insnitt, ALLTEFTERSOM du har sytt dem. Det gör sömnaden lättare.
Sy ett provplagg först. En av kunderna påminde mig om det här tipset härom dagen. Testa att sy upp plagget i ett billigt tyg först. Mönstret kanske inte passar dig, eller är för jobbigt och komplicerat i förhållande till resultatet. Har man klippt ut och sytt ihop ett provplagg först (sy med långa stygn så går det snabbare, och gärna med en billig tråd) så riskerar man inte att slösa bort en massa tid och pengar på ett syprojekt som inte blir bra. Detta kallas även en toile, och skräddare gör alltid en toile först innan de syr upp kläder. De använder ofta bomullstyg och ritar eventuella ändringar med penna direkt på tyget.
Nedan, bild på toile med markeringar från Lars Vallins utställning, Fashion Stories, i Borås sommaren 2015.
Mina egna favoritsytips:
Tråckla, tråckla, tråckla. (det går att göra det på symaskin, och använd undertråd i avvikande färg så att det går lätt att ta bort .)
Sy alla detaljer för hand, helst från rätsidan, och med små, små stygn.
Stressa INTE, helst. (Ibland måste man ju.) Det ska vara roligt att sy.
Titta på Pinterest, det är rena "smörgåsbordet" vad det gäller sömnadstips, (och annat). Det är bara att klicka vidare på sådana bilder man gillar. Se "Sömnadstips", Lena Rosenstam, (se.pinterest.com). Här finns många roliga tips på sådant man kan göra av jeans(tyger).
Här är några sytips om ni syr retroinspirerade kläder och använder vintagemönster - sök på Youtube. Det finns många entusiastiska sömmerskor som vloggar och visar hur de syr olika plagg. Man kan söka på namnet och numret på mönstret. En kund köpte Vogue Vintage 8728, ett mönster till klänning från 1946, och det visade sig att det fanns en liten video med tips. "So Sew Vintage 1946 Vogue Dress, part 5", (Youtube.com). Kvinnan som spelat in vloggen visar vad hon gör samtidigt som hon förklarar (på engelska). Hon har faktiskt gjort en hel serie med videos. Sök på "So Sew Vintage" på Youtube.com.
Nedan, Vogue Vintage 8728, mönster till retroklänning, circa 1946, 155 kr, (Alrups-sy.se/butik). 
Alrups-sy.se har många mönster till retroinspirerade kläder, och nu börjar det även komma fler retromönster till barnkläder och dockkläder. Titta gärna på vår retroavdelning: Alrups-sy.se/retro. Vi lagerför alla mönster. Ring eller mejla och beställ mönster :)  

Vårmodet 2016, dvs Sthlm Fashion Week augusti 2015

I tidningarna tjatas det nu väldigt mycket om modeveckorna runtom i världen. Jag är inte ett dugg intresserad av höstmodet 2016. Jag vill se vår och sommarmode 2016! Och det visades ju på modeveckorna hösten 2015. Tack, Damernas Värld, där finns en sida med svenskt mode (som visades på Fashion Week Stockholm augusti 2015). "Här är vårens hetaste trender – enligt våra svenska designers och modemärken", (damernasvarld.se). Vill man se alla bilder från Fashion Week Stockholm augusti 2015, dvs mode våren 2016, så kan man klicka runt på Elles reportage från den veckan: "Fashion Week Stockholm alla visningar." (elle.se). Titta på det här reportaget från Nyhetsmorgon TV4 där Emilia de Poret och Oscar Arrsjö intervjuas om trenderna 2016. "Så ska du se ut 2016 - proffsen summerar modeveckan i Stockholm", (tv4.play.se). Emilia de Poret nämner bland annat bara axlar och vida byxor.
På bilderna från modevisningarna syns både vida och smala byxor. En gammal regel är att om man har ett plagg med vidd upptill ska man ha något smalt nedtill, som en pennkjol eller ett par smala byxor. Har man vida byxor eller en vid kjol ska man ha något figursytt upptill, och man ska helst markera midjan. Det låter ju egentligen rätt klokt om man ska uppnå någon slags balans liksom.
Nedan, Burda 6701, mönster till vida byxor, dam, i två längder, 109 kr. Alrups-sy.se/butik. Köp symönster on-line.

Titta gärna på burdas nya vår- och sommarmönster 2016, där finns fler mönster till byxor. Mönstret ovan, burda 6701 kom faktiskt i höstas.