Mariano Fortuny, plisseringens mästare

Mariano Fortuny, 1871-1949 (fortuny.com), kallas ofta för ett universalsnille.
"Hade han haft visitkort kunde han ha tryckt dit titlar som konstnär, arkitekt, scenograf, gravör, fotograf, ljussättare, uppfinnare, vetenskapsman, hantverkare och modeskapare, förstås. Men han stegrade sig inför ord som "mode". Han ville göra tidlösa ting, oavsett genre." citat från radioprogrammet "Mariano Fortuny (1871-1949)Stil 28 jan 2011"
Han kom från Spanien, men bodde i Venedig, och det han är mest känd för i dag är nog Delfosklänningen, som lanserades 1907. 
Nedan, bild på en Delfosklänning som fanns med på utställningen "Bara det bästa - ur Tonie Lewenhaupts donation av modedräkter",  som visades på Röhsska museet 2016
(Vill du se mer från utställningen se Alrups blogginlägg från 1 juli 2016.) 
I programmet från Stil om Mariano Fortuny, (se ovan) ingår även en intervju med Tonie Lewenhaupt om denna Delfosklänning och hur hon fick den.
Här är ett par citat om Mariano Fortuny och Delphosklänningen från en bok om modehistoria - Modets historia under 1900-talet, 2000.

"Fortuny, Mariano (Forun y Madrazo M, 1871-1949). 
Den spanske modeskaparens första ansatser stod ännu under inflytande av det engelska jugendstil-måleriet, innan han valde att flytta till sin nya hemstad Venedig. Där gick han in för den för honom typiska, antikiserande stilen, med den fin plisserade Delphosklänningen i siden, Knossossjalen - i tyg egentligen avsett för draperier - eller de dramatiska aftontoaletterna i brokad." sid 117

"Mariano Fortuny, "aftonklänningen Delphos" ca 1915 
Fortuny, som också kallades "konsthantverkets Leonardo da Vinci" grundade i hemorten Venedig en textilfirma, i vilken han själv var verksam som mönsterritare och gjorde överraskande tekniska uppfinningar. Till de viktigaste inspirationskällorna för hans klänningar hörde den grekiska antiken och Orienten. För en lång mycket smal klänningstyp, den s k Delphos, utvecklade han en metod för extremt fin plissering, som än i dag inte kunnat imiteras med samma perfektion. Klänningen Delphos utgörs av ett enkelt plisserat fodral, vars öppning upptill binds samman och tillsluts med färgstarka glaspärlor vid axlarna. Det utsökta sidenmaterialet smiter tätt utmed kvinnokroppen och har ett böljande fall. Detta var prototypen, som Fortuny gjorde många varianter av - men uprprungsmodellen stod sig och bar t ex med en kaftan." (sid 16).
Så här ser klänningen ut som skiss.

(bilden är fotograferad ur en bok)
Delfosklänningen var från början avsedd som en snygg bekväm hemmaklänning och bars gärna ihop med en kaftan i sammet. Man hade ingen korsett under. Så småningom blev det en aftonklänning. 
Klänningen bestod av raka tygstycken av plisserad siden som färgats två gånger, vilket fick tyget att skimra på ett speciellt sätt. Axlar och ärmar sattes ihop med silkestrådar och glaspärlor. Se skissen ovan. I fållen fästes också glaspärlor för att den skulle tyngas ned.
Se bild på Delfosklänningen på utställningen från 2016. Bilden är tagen bakifrån och här syns pärlorna på "axelsömmarna". 

Läs gärna en kort biografi med fina bilder från bloggaren Colette: "Mariano Fortuny - the Inventor, blog.colettehq.com
Mariano Fortuny är alltså mest känd för Delfosklänningen och kaftaner i sammet. Dyrbara tyger som syddes och färgades för hand. Se bild nedan.  (bilden är fotograferad ur en bok)
Men det hela började med en sjal ... Knossos sjalen.
Om man är i Venedig har man möjlighet att besöka Fortunys palats. Men man kan också titta på lite bilder från palatset via nätet. "Palazzo Fortuny", Musei Civici Venezia, youtube
Har man råd kan man köpa nyproducerade sammetstyger och andra varor som görs i Fortunys namn: Se gärna bilder/film på deras hemsida: Fortuny.com 
Förra året fanns en utställning om Mariano Fortuny i Paris, i Palais Galliera. Vi som inte var där kan i alla fall titta lite på den via nätet. "Mariano Fortuny - Inventor of the Pleats", fashion Z, youtube.  Och det finns även en kort film med franskt tal (och text) och här ser man lite mer kläder. "Fortuny un espagnol à Venice Palais Galliera", Paris Musees youtube
Vill du se mer bilder på Mariano Fortunys "skapelser", titta på pinterest.se/alrup/mariano-fortuny/ 
Här är också ett tips på en film som är c:a 20 minuter lång om Fortuny - "Mariano Fortuny", History ofID, youtubeTexten är på engelska, fina bilder. 

ingvor:

Vilken härlig klänning, snyggt med pärlor.
Det kanske man kan prova om man syr en blus eller...
det var en bra ide.
Ha det gott

Svar: Ja, varför inte. Snyggt är det. Ha det gott!
M. Alrup

Kommentera inlägget här: