Sömnadstips och lite vintage

Just nu hinner jag inte börja på något nytt syprojekt, men jag har en del saker som jag behöver göra färdigt och det är bara "nyttigt".
Här kommer lite sytips.
Hur man gör tillklippningen lite roligare.  "5 Ways to Make Cutting Out Patterns Less Tedious", (blog.mccal.com). - Använd tyngder i stället för nålar. (Nja, jag föredrar nog att använda lite nålar också, men jag brukar lägga tyngder först. Bra verktyg. (Absolut, vassa saxar är ett måste.) Klipp ut när du är pigg. (Gott råd, man ska inte stå sent på kvällen, bättre att vänta till helgen när det är ljust och man inte är trött. Ett högt stort bord. (Det är idealiskt, men visst har det hänt att man har gjort det på golvet ...) Unna dig underhållning under tiden. (Lyssna på musik eller en bok, också ett bra råd.) Och tänk på att förberedelserna innan man börjar sy är väldigt viktiga, (men tråkiga eftersom det kliar i fingrarna att få börja sy och jobba med tyget.)
Gammalt klokt talesätt - Snickarna säger: mät två gånger, såga en. Sömmerskor säger: Mät två gånger, klipp en.
Fler (välkända?) tips.
Tvätta och stryk tyget innan du klipper. Då riskerar man inte att få en otrevlig överraskning första gången man tvättar det färdiga plagget.
Pressa ut alla sömmar och hörn, och insnitt, ALLTEFTERSOM du har sytt dem. Det gör sömnaden lättare.
Sy ett provplagg först. En av kunderna påminde mig om det här tipset härom dagen. Testa att sy upp plagget i ett billigt tyg först. Mönstret kanske inte passar dig, eller är för jobbigt och komplicerat i förhållande till resultatet. Har man klippt ut och sytt ihop ett provplagg först (sy med långa stygn så går det snabbare, och gärna med en billig tråd) så riskerar man inte att slösa bort en massa tid och pengar på ett syprojekt som inte blir bra. Detta kallas även en toile, och skräddare gör alltid en toile först innan de syr upp kläder. De använder ofta bomullstyg och ritar eventuella ändringar med penna direkt på tyget.
Nedan, bild på toile med markeringar från Lars Vallins utställning, Fashion Stories, i Borås sommaren 2015.
Mina egna favoritsytips:
Tråckla, tråckla, tråckla. (det går att göra det på symaskin, och använd undertråd i avvikande färg så att det går lätt att ta bort .)
Sy alla detaljer för hand, helst från rätsidan, och med små, små stygn.
Stressa INTE, helst. (Ibland måste man ju.) Det ska vara roligt att sy.
Titta på Pinterest, det är rena "smörgåsbordet" vad det gäller sömnadstips, (och annat). Det är bara att klicka vidare på sådana bilder man gillar. Se "Sömnadstips", Lena Rosenstam, (se.pinterest.com). Här finns många roliga tips på sådant man kan göra av jeans(tyger).
Här är några sytips om ni syr retroinspirerade kläder och använder vintagemönster - sök på Youtube. Det finns många entusiastiska sömmerskor som vloggar och visar hur de syr olika plagg. Man kan söka på namnet och numret på mönstret. En kund köpte Vogue Vintage 8728, ett mönster till klänning från 1946, och det visade sig att det fanns en liten video med tips. "So Sew Vintage 1946 Vogue Dress, part 5", (Youtube.com). Kvinnan som spelat in vloggen visar vad hon gör samtidigt som hon förklarar (på engelska). Hon har faktiskt gjort en hel serie med videos. Sök på "So Sew Vintage" på Youtube.com.
Nedan, Vogue Vintage 8728, mönster till retroklänning, circa 1946, 155 kr, (Alrups-sy.se/butik). 
Alrups-sy.se har många mönster till retroinspirerade kläder, och nu börjar det även komma fler retromönster till barnkläder och dockkläder. Titta gärna på vår retroavdelning: Alrups-sy.se/retro. Vi lagerför alla mönster. Ring eller mejla och beställ mönster :)  
Kommentera inlägget här: