Modehistoria: styva underkjolar

I år har jag hittills översatt tre historiska romaner, håller på med min fjärde, och de har utspelat sig i England under första halvan av 1800-talet. Men tack vare tv-serierna Outlander och Versailles har jag blivit nyfiken på modehistoria från 1600-talet och 1700-talet. Dessutom har det kommit flera fina mönster till kläder från dessa perioder.
Nedan, bild från Victoria & Albert Museum, deras avdelning med historiska dräkter. Jag var där en helg i november förra året, 2017.
Från vänster syns en hatt, en underkjol (en panier) och en korsett. Jag trodde att alla de där styva underkjolarna med valben eller metallband hette krinolin, men där hade jag tydligen fel. 
Krinolinerna kom på 1800-talet och var runda, medan panier-modellen som hade en oval form uppifrån sett, det vill säga platta fram och bak, och breda utåt sidorna, var moderna på 1700-talet. Det är en sådan som syns på bilden. Dessa "breda" kjolar användes vid hovet, och så småningom bara vid festliga och högtidliga tillfällen, förmodligen för att de var så opraktiska att röra sig i. Damerna lär ha fått gå på tvären in genom vanliga dörröppningar. 
Olika typer av "styvkjortel", underkjol med en stomme av glest sittande ringar av fiskben, rotting eller fina stålskenor, som spänner ut kjolen:
Vertugall, underkjol främst under renässansen och 1500-tal.
Panier, modern under 1700-talet, 1720 - 1780. Oval form 
Krinolin, 1800-talet, styv underkjol, rund form. 
Turnyr, underkjol vars syfte var att ge intryck av att bäraren hade stor bakdel. 
Så här såg hela montern ut på V&A-museum, med kläder från 1700-talet.
 Så här såg skyltarna ut som stod längst fram. Från vänster.
Och här är skylten som står längst till höger. 
Nedan, bild på en 1700-tals klänning, sedd bakifrån, även den från Victoria & Albert Museum i London. 
Victoria & Albert Museum i London finns en fast utställning med mode/dräkthistoria, och det är värt ett besök. 
Museet är stort och är ett museum för design och konst - The World's leading museum of art and design, enligt hemsidan. Se gärna mer på deras hemsida - https://www.vam.ac.ukDet är gratis att besöka museet, men man måste betala inträde för en del utställningar. 
Se gärna deras "Fashion" avdelning på hemsidan, (vam.ac.uk). Där finns fler bilder på dräkter och om modehistoria. 
Kommentera inlägget här: