Drottning Marie Antoinettes smycken auktioneras ut

Drottning Marie Antoinettes smycken säljs på auktion! Har man pengar, mycket pengar, kan man köpa någon av dessa dyrgripar. Här kan man tala om proveniens, dessa smycken har varit med om mycket. 
Läs mer här: "Marie Antoinettes smycken har legat dolda i 200 år - nu auktioneras de ut", damernasvarld.se
"Marie Antoinettes smycken säljs på auktion - se bilderna", elle.se 

Här finns bilder på de berömda smyckena, från auktionsfirman Sotheby's webbsida: "Royal Jewels from the Bourbon Parma Family", sothebys.com
Om man vill ha liknande smycken, och inte har någon förmögenhet, kan man köpa billigare prydnader inspirerade av Marie Antoinettes smycken i museibutiken på slottet Versailles. Se bilder här: "Jewellery - Musée des chateaux de Versailles et de Trianon", boutiquesdemusees.fr. Men man behöver inte åka till Frankrike för att köpa souvenirer, på den här hemsidan kan man både se och köpa varor från museibutikerna i Frankrike via nätet. 
Smycken och Marie Antoinette hör ihop, och det gör även franska revolutionen 1789.
Har ni hört talas om halsbandsprocessen? Enligt många var denna historia själva symbolen för överklassens slöseri och en bidragande orsak till franska revolutionen 1789. En spännande historia är det i alla fall. Det finns faktiskt en film som handlar om den, Farlig intrig, 2001, (imdb) med bland annat Hilary Swank. 
Är man intresserad av historia, kultur och mode rekommenderar jag bloggen "Madame Scandaleuse - med en bultande kärlek för ett dramatiskt och glittrande förgånget." 

Kommentera inlägget här: