Sy klassiker - vita skjortan

Läser man om basgarderoben så finns det alltid en vit skjorta med. Minst en. Den klassiska vita (dam)skjortan är insprierad av herrskjortan och är ofta stor och räcker nedanför stussen. Många använder helt enkelt herrskjortor, men de flesta föredrar nog en herrskjortemodell som har anpassats till kvinnliga former. En del kvinnor har kommit över frackskjortor.
Lyssna gärna på ett radioprogram och den vita skjortans historia: "Den vita skjortan - särken som blev stilbildande (med hjälp av Charvet i Paris)", stil i P1 15 dec. 2017, sverigesradio.se.
De flesta vita skjortor är i bomull, krispig bomull. (Krispig är ett vanligt ord just nu.) Men de finns även i siden och mjukt linnetyg.
Nedan, ett utdrag ur Säker stil, Ebba von Sydow & Emilia de Poret, guiden till den perfekta garderoben.
"Ibland finns det inget snyggare än en nystruken, krispigt vit skjorta. Helst långärmad i en rak modell med synliga knappar och en klassisk krage. Se upp för modeller med krås, band och rysch - enkelhet vinner i längden. Tvärtemot vad många tror så är vita skjortan inte bara ett vardagsplagg, eller ett plagg att bära på sommaren. Ett fleral gånger har den vita skjortan blivit framröstad till tidernas sexigaste (!) plagg. Till och med på Oscarsgalan har den gjort succé. När Sharon Stone gjorde entré i en vit GAP-skjorta på röda mattan 1998 sopade hon banan med konkurrenternas glittrande galakreationer. Bäst av allt? Hon hade lånat skjortan ur sin mans garderob."
Säker stil, Ebba von Sydow & Emilia de Poret, guiden till den perfekta garderoben, sid 50.
En stor fördel är att en vit skjorta är "ålderslös", alla kan använda den oavsett vilken ålder man har. 
Inspiration - "8 stilrena vita skjortor - ett måste i basgarderoben", damernasvärld.se
Sy den perfekta vita skjortan, en eller flera.
Tänk på:
Snittet på skjortan. Anpassa längd och form efter vad som passar din figur och din stil. Tycker du att skjortan är för vid och breddar dig, gör insnitt och sväng i den i sidosömmarna.
Kragen, välj gärna ett mönster där det finns olika varianter på kragar. 
Ärmen. Ska du ha manschett, eller inte. Hur lång ärmen ska ärmen vara. (Ärmarna på herrskjortor är ofta för långa för kvinnor.) Vidden på ärmen. Ska du ha den under kavaj bör man inte ha för vid ärm, det blir bylsigt. Gör du manschett kan du välja att slopa knapp och använda snygga manschettknappar i stället, (komplettera med matchande örhängen). Det finns massor av snygga manschettknappar i secondhandbutikerna. 
Höftvidden. Anpassa den så att den passar dig.
Nederkant. De "rundade" nederkanterna, typiskt för herrskjortor, är ofta smickrande eftersom det inte blir en rak vertikal kant som delar av din figur, vilket får dig att se kortare ut. Sprund i sidorna? Ska du använda den som sommarklänning till och från stranden, som en skjortklänning, ska sprunden inte gå för högt upp.
Längd. Välj en längd på skjortan som passar dig. Vill du att benen ska se längre ut - ha fållen på framsidan en bit ovanför grenen och låt fållen på baksidan gå nedanför stussen. 
Och - var rädd om ditt mönster så att du kan använda det flera gånger! Spara alla ändringar!
Varför inte sy många skjortor med perfekt passform, kanske mörkblå, svart eller randig?
Tygförslag: Bomull, siden, mjukt linnetyg, råsiden, viskos.
Mönstertips:
Nedan, Burda 6908, mönster till herrskjorta anpassad för damstorlek, tre olika kragar, fickor och insättning på bröstet.
Fler mönstertips, damskjortor, 21 mars 2018
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Se gärna Alrups-sy.se prislista.
Titta på webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. 
Ring (073-5616384) 
eller mejla (e-post: alrups.sy@alrups-sy.sedin beställning. 
Vi har alla mönster i lager och kan skicka samma dag. 
 
Kommentera inlägget här: