Mode från 1800-talet

Det har blivit en del franskt 1800-tal i sommar. 
Jag läste/lyssnade på en väldigt bra bok, En officer och spion, Robert Harris, 2016, uppläst av Magnus Rosman. Boken var i två delar och var ganska lång. Jag var lite skeptisk, och tyckte väl inte att det lät så intressant med Dreyfusaffären i Paris 1895. Men när jag väl hade börjat lyssna kunde jag inte sluta. Den var väldigt bra. Jag tycker verkligen om att lyssna på böcker, även om jag undviker vissa uppläsare. Jag föredrar när de läser boken, inte dramatiserar den. De får gärna läsa med inlevelse, men absolut inte dramatisera. (Jag blir irriterad när uppläsaren suckar, snyfta, skriker eller förställer rösten beroende om det är en man eller en kvinna som säger något i en dialog). Då avstår jag helt enkelt från att lyssna på den.
I En officer och spion beskrivs heta sommardagar i Paris och hur illa det luktade då, det föreställer man sig inte när man tänker på det nya glada lyxiga Paris som växte fram från mitten av 1800-talet och framåt. Tack vare Napoleon III, (sv.wikipedia) (Andra kejsardömet 1852-1870) och baron Haussmann, (sv.wikipedia) förvandlades Paris från att vara en medeltidsstad till en modern storstad med stora boulevarder och parker, och man förbättrade även kloak- och vattensystemet.
Jag mindes vissa Parisbeskrivningar i boken när jag var i Halmstad och såg utställningen Monet till Cezanne, med impressionistmålningar, (alrupssy.blogg.se 20160908). Men jag tittade förstås hur personerna på bilderna var klädda.
Charles Frederick Worth, (sv.wikipedia), var 1800-talets största modeskapare, eller kanske enda modeskapare. Det var han som började med att göra modekollektioner. Innan dess sydde sömmerskor upp kläder som kunderna valde efter att ha sett modeplanscher. Worth var en engelsman som flyttade till Paris, fast besluten att lyckas inom modevärlden. Och det gjorde han verkligen. Han fick skapa aftonkläder och balklänningar till kejsarinnan Eugénie, gift med Napoleon III, en av Paris största modeikoner, och då hade man verkligen lyckats. Lyssna gärna på radioprogrammet i Stil i P1: "Kejsarinnan Eugenie - den mäktigaste modefaktorn ni aldrig hört talas om", (stil i p1 7 sept 2012). Så småningom blev Worth så framgångsrik att han hade filialer bland annat i London och Chicago. 
Charles Frederick Worth hade en sjuårig utbildning inom Londons textilbransch och han var 20 år när han kom till Paris(1845). Tretton år senare, 1858, grundade han sitt modehus på rue de la Paix. Två gånger om året visade han upp nya modekollektioner och han visade upp kläderna för kunderna genom att låta levande modeller gå fram och tillbaka. Sedan fick kunderna välja ut vilka modeller de vill ha och den syddes då upp i perfekt passform. Man brukar säga att Worth grundade den franska haute couturen (en engelsman) och att han var först med att lansera begreppet modevisning. Han var den första stora stjärnan inom mode. "Worth var först med att upphöja sig själv till stjärna - helt enkelt genom att signera sina klädesplagg som konstverk.", (källa: Mode - designernas århundrade, Charlotte Seeling 1999.) Se gärna exempel på hans klänningar på min Pinterest sida: se.pinterest.com/alrup/charles-frederick-worth/
Nedan, foto på balklänning av Charles Frederick Worth, c:a 1885. Taget på utställningen "Fashion Forward -Trois siécles de mode", Paris 7 april - 14 augusti 2016, (lesartsdecoratifs.fr
Stilen under den här perioden var hårt åtsnörd midja, stora ärmar (för att midjan skulle se smalare ut), enorma kjolar som var platta framtill och med turnyr bak. I profil liknade linjen ett S. 
Balklänningarna var oerhört dekorerade och storslagna. 
Nedan, ännu en magnifik balklänning från 1800-talet, en bild från samma utställning som nämns ovan.
Klänningarna var ofta tvådelade till vardags, jacka och kjol. På det sättet kunde man använda de stora kjolarna både till vardags och till fest, man bytte bara överdel.
Nedan, två blå klänningar som består av liv och kjol och i mitten syns de obekväma underkläderna, från samma utställning i somras, Fashion Forward - Trois siècles de Mode... 
Impressionisterna var intresserade av kläder och mode, det hävdas i alla fall i programmet "Konsthistoriens mesta modenördar - Manet, Monet och Renoir (och några impressionister till)", Stil i P1 12 april 2013.
Nedan, bilder från impressionistutställningen i Halmstad i somras.  (alrupssy.blogg.se 20160908)
Jämför dessa med sommarklänningen nedan, en modell med tvådelad sommarklänning. Foto som jag tog på utställningen "Fashion Forward - Trois siècles de mode."
Vill man se lite kostymfilmer som utspelar sig i den här tidsperioden så föreslår jag "Bel Ami", 2012, med Robert Pattinson, Uma Thurman och Kristin Scott Thomas, och/eller "Madame Bovary", 2014. 
Moulin Rouge och Montmartre var populära ställen under den här tiden, men det är en annan historia ...
Nedan, Butterick 5969, mönster till korsett och underkjol/kjol med turnyr, 89 kr. (köp symönster från Alrups-sy.se
Fler mönster till historiska dräkter finns på vår dräktavdelning: Alrups-sy.se/lajv
Kommentera inlägget här: