1700-tals kläder på film och i tv-serier

Apropå överdådiga kläder och knytblusar ... Jag tänkte skriva om 1700-talsmode. Och ge tips om tv-serier och filmer ifall man ska sy 1700-tals kläder och vill ha lite inspiration.
Har ni sett tv-serien Outlander? Den började spelas in 2015 och den håller väl på fortfarande. Serien finns att se på Viaplay och den utspelas i 1700-talets Skottland.
Kan man  förresten prata om mode för dem som inte rörde sig i de finare sociala kretsarna på 1700-talet? Det är ganska intressant att se hur långsamt folkets klädstil varierade från barocken och framåt. Kvinnorna hade i princip underklänning, livstycke och kjol.
Vill man sy kläder inspirerade av tv-serien Outlander så har Simplicity gett ut två nya. Se nedan.
Simplicity 8161, mönster till kläder i 1700-talsstil: klänning, bröstduk, liv, kjol, underklänning. stl 32-40 och stl 40-48. (Köp mönster on-line från Alrups-sy.se

Nedan, Simplicity 8162, mönster till underkläder i 1700-talsstil, långt linne, korsett och dyna att bära under kjolen. Mönstret finns i stl 32-40 och stl 40-48. 

Jag tycker väl att Outlander serien är så där, men det är väldigt många som gillar den. Serien är baserad på Diana Gabaldons bokserie med samma namn.
(Jag tyckte faktiskt bättre om tv-serien Versailles och den utspelas i 1600-talets Frankrike, i jätteslottet Versailles utanför Paris, men jag skulle ju inte skriva om 1600-talet i dag.)
I 1700-talets Sverige hade vi ju teaterkungen, Gustav III och man kan se en kort svensk tv-serie som finns på SVT Öppet arkiv - Gustav III:s äktenskap, (2001), (oppetarkiv.se).
Teaterkungen fascinerar oss fortfarande, både hans politik, hans personlighet och inte minst det dramatiska sättet han dog på. 
Är man intresserad av teaterhistoria (och tv-historia) kan man se en (lång) föreställning från 1974 av Gustav III. "August Strindbergs färgstarka och spännande skildring av hur mordet på Gustav III hade kunnat gå till några år innan det ödesdigra skottet under maskeradbalen på Operan. Föreställning från 1974 med Gösta Ekman i huvudrollen..." Gustav III, Svt Öppet arkiv. (oppetarkiv.se/...gustaviii) Sedan kan man se ett program av Olle Häger och Hans Villnius. - Innan skottet föll, Svt Öppet arkiv
Vill man se teater/filmkostymer inspirerade av 1700-talet kommer fler tips här. En del filmer är ganska gamla, tyvärr, men de är ju "historiska" ;) 
"Marine Antoinette", 2006, Sofia Coppola. Utspelas i Versailles, Frankrike. Med Kirsten Dunst i huvudrollen.
"Casanova", 2005, Lasse Hallström. Utspelas i Venedig, Italien. Med bl a Heath Ledger, Sienna Miller och Jeremy Irons. 
"Valmont", 1989, Milos Forman. Utspelas i Frankrike. Med bl a Colin Firth och Annette Bening.
"Farligt begär", 1988, Stephen Frears. Utspelas i Frankrike. Med bl a Glenn Close, Michelle Pfeiffer och John Malkovich. Samma historia som i filmen Valmont, baserad på en brevroman, "Les Liaisons Dangereuses", 1782 av Choderlos de Laclos
Franskt 1700-tal domineras av hämningslöst slöseri och lyx, upplysningstiden och franska revolutionen. Kända personer är bl a Madame de Pompadour, Ludvig XV och Marie Antoinette och Ludvig XVI, Voltaire och Rosseau, Robespierre och Danton, och Napoleon.
Har man lust att se lite mer om franska revolutionen finns det flera filmer på Youtube:
"The French Revolution History Channel", (eng tal)
"Who Was The Real Marie Antoinette", (eng tal)
Till sist - Titta på en jättebra musikvideo! "Walking On Broken Glass", med Annie Lennox. Miljön är ett 1700-tals palats och i videon medverkar även John Malkovich (!) och Hugh Laurie. 
ingvor:

Som du har hört sedan tidigare så gillar jag gamla kläder, får se om jag tar och gör ett stort project nu till vintern
mönstren är så fina, och jag har stickat mig en Outlander sjal.
Önskar dig en fin Söndag.

Svar: Hej igen :)De nya Outlandermönstren från Simplicity är väldigt fina, men ett sådant projekt är nog ganska tidskrävande. En sjal låter mer överkomligt ...
Hoppas du har en mysig söndag.
M. Alrup

Kommentera inlägget här: