Parisrapport del 2: Barbieutställning

För en vecka sedan, fredag 20 maj, så var jag på Musée des Arts Décoratifs i Paris. Där pågår två utställningar som jag ville se, en om Barbie (lesartsdecoratifs.fr../jouets/barbie) och en om modehistoria: "Fashion Forward, 3 siècles de Mode 1715 - 1716", (lesartsdecoratifs.fr..../fashion-forward...). Jag var på båda två och var väldigt nöjd, men jag börjar med den ena, den om Barbie.
Det var mest kvinnor på utställningen, och vi var kvinnor i alla åldrar, och alla lät lika glada. Barbiedockan kom 1959 och det betyder att vi är många som har lekt med Barbie och hennes vänner. Här är lite fakta: Barbiedockan, (sv.wikipedia.org).Vi äldre pekade på de äldsta dockmodellerna och deras kläder och mindes.
Barbie finns i många länder och med många olika utseenden. Se uppställningen nedan, den fick mig att tänka på olympiska spelen.
I ett par rum (!) visade man upp de olika yrken som Barbie kan ha. Allt från fallskärmsjägare till miss World...

En avdelning visade lite om hur man tillverkar Barbie och vilka olika variationer, storlekar, hårfärger, frisyrer, hudfärger, ögonfärger m. m. som finns.
Sedan fanns det en STOR avdelning med Barbiedockor som kända personer och "personligheter"
Barbie som Tipi Hedrens rollfigur i filmen Fåglarna av Alfred Hitchcock.
Barbie som filmstjärnan Audrey Hepburn.
Prinsessan Catherine och prins William i England när de gifte sig.
Och två av rollfigurerna i Sagan om Ringen-serien.
Men det handlade mycket om Barbie och kläder och mode...
Nedan, en av bilderna på kläder i människostorlek, ihop med Barbie i kläder inspirerade av dem.
I ett rum fanns flera stora tavlor med barbiekläder.
Och de sista två bilderna, den första är från en modevisning som man hade byggt upp.
Samt en syateljé i miniatyr...
Detta var en fantastisk utställning, och jag har förstås bara tagit upp en del av det som visades. Och man fick fotografera, sans flash (=utan blixt), jag frågade förstås. Man vill ju inte få en åthutning av vakterna i onödan.
Har ni möjlighet så gå och titta på den här utställningen!
Museet ligger på Rue de Rivoli, i en av flyglarna på Louvren, och man går in från Rue de Rivoli. 
Tips: köp även biljett till utställningen om modehistoria som finns i lokalerna intill, och passa på att se den vid samma tillfälle. Titta också in i butiken i anslutning till utställningarna, Les Arts Decoratifs Shop, där finns massor av böcker om mode, smycken, och andra saker. Den är mycket mer välsorterad i verkligheten än vad den ser ut att vara på den (trista) bilden på deras hemsida. 
Kommentera inlägget här: