Parisrapport del 1: tygkvarteren

Långhelgen i Paris var jättebra. Promenader, tre bra utställningar, årets kulturnatt och en förmiddag i tygkvarteren. Perfekt. Vädret var väl sisådär, men bättre än väntat. Det ösregnade på måndag men då skulle vi ändå åka hem och ägnade oss bara åt lite shopping.
Jag tänkte börja med tygkvarteren. Vi bodde på ett hotell som bara låg ett par kvarter från place St Pierre, det ligger nedanför backen framför kyrkan Sacre Coeur, och vi gick dit på lördagförmiddagen.
Det finns massor av tygaffärer, sybehörsaffärer och "knappaffärer" i dessa kvarter. Vi kom från rue d'Orsel, som övergår i rue Livingstone och sedan gick jag runt i gatorna där omkring och tittade och handlade.
Här är några tips på tygaffärer:
Sacrés Coupons (facebook), tyger i både meter och coupons de 3 m. (färdigklippta tygbitar på 3 m), ligger på rue d'Orsel. Se bilden. Sidentyger på rullar.

Bild från gatan, utsidan av Sacré Coupons.
Les Coupons de Saint Pierre (les-coupons-de-saint-pierre.fr), mest coupons på 3 m, mycket sidentyger, ligger vid place St Pierre.
Marché Saint-Pierre (marchesaintpierre.com). En klassiker. Ett känt gammalt tygvaruhus med sex våningar fullproppade med tyger och som ligger vid place St Pierre. Inredningen känns väldigt "vintage", men kanske också lite sliten. Men så har affären funnits sedan början av 1900-talet. Mycket folk. Våningarna fokuseras på olika tygkvaliteter. På bottenvåningen finns mycket bomullstyger och erbjudanden. (Jag köpte mönstrat siden för c:a 100 kr metern.) Första våningen frotté, lakan, filttyger etc. Andra våningen: siden, spetstyger m.m. och så vidare. Titta gärna på deras hemsida. Där beskriver de sig så här: "Plus qu’un magasin il est une institution dans le monde du textile, où se mêlent traditions et modernité" = Mer än en affär, snarare en institution inom textilvärlden, där man blandar traditioner med nutid (reds översättn.). Det är spännande att gå här och man kan föreställa sig hur de chica fransyskorna på 50- och 60-talet gick hit för att hitta tyger så att de kunde kopiera det senaste modet. Se bild.
Tissus Reine (tissus-reine.com) ligger intill Marché Saint-Pierre vid place de Saint Pierre, och är även det ett tygvaruhus i flera våningar. Det känns väldigt "franskt" och lite fräschare än det föregående, även om det inte är lika stort. Det trevligaste är miniskyltdockorna som finns ovanför borden med tyger, vilka är iförda en modell i något av tygerna. Se bilder.
Nedan, till höger ser man brudavdelningen, lite tunnsått med tyger just nu, kan man tycka.
I det här området finns inte bara tyger utan även sytillbehör och knappar, band, kort sagt allt man kan tänka sig och lite till. (Jag köpte en fingerborg i en modell som jag inte sett tidigare.)
Nedan, bild från en av sybehörsaffärerna som låg intill Marché Saint-Pierre. Jag kunde inte låta bli att ta en bild på en av de många (!?) hyllorna.
Läs gärna även det här "reportaget" om tygshopping i Paris, "Frk Wiberg AB" (frkwibergab.tumblr.com), om tygshopping i Paris. Fortsätt gärna och läs mer i hennes "blogg", frk Wiberg syr också och skriver väldigt bra. (Jag fastnade en bra stund när jag började läsa, trots att jag egentligen skulle göra något annat.)
Tillbaka till Paris ... Jag tittade och drömde (och handlade) och efter en stund ville maken vila sig så han gick och satte sig på ett café och tog en öl. När han tittade upp fick han syn på ... Sacré Coeur.
Jag tittade ganska mycket på vad de franska damerna hade på sig, i synnerhet på lördagen när det var lite varmare och inte så grått. Många var klädda i vinderkläder fortfarande, även stövlar, men många hade börjat ta på sig vårkappan, ofta ihop med en värmande sjal. En vanlig modell var den kraglösa kappan eller jackan i olika längder, höftlång eller som täcker stussen. Jag såg den i massor av olika varianter och tygsorter, både mönstrat och enfärgat. Ett bra tips. Dessa kappor/jackor ser man ju även  här i Sverige, fast som vanligt tycks fransyskorna "styla" sig mer personligt. (Eller är det bara inbillning?).
Modellen är i alla fall ganska lättsydd, se tips på mönster nedan.
Burda 7075, mönster till kraglös kappa, kjol, byxa och topp. Bra basmönster. 109 kr. Fler burdamönster, se Alrups-sy.se burdaavdelning
 
Kommentera inlägget här: