Sökes: Mode i MÅNGA storlekar

Det finns snygga kläder i stora storlekar, och kläder som är designade för att se snygga ut i stora storlekar. Det är inte bara Barbie som numera finns i olika former (se "barbie skapar rubriker..", 20160208) , det inser man när man läser "Sports Illustrated Embraces different Body Shapes", (15 feb 2016, Vogue.co.uk). Är det en ny trend?
Kvinnor har verkligen olika kroppar, vi "putar ut" här och där, men ändå är det herrkläderna som finns i olika längder och bredder, det vet man när man har varit med i herrbutiker och köpt kostymer.
Men för kvinnor som har större storlekar lär det vara en förändring på gång internationellt, (fast har man inte hört detta förut?). Läs gärna "Who Says Plus Size Can't Do Luxury?", november 2015 (vogue.com). Där nämns Universal Standard, (universalstandard.net) som gör mode i stora storlekar. Det snyggaste "kurvigkläderna" finns kanske hos Marina Rinaldi, (marinarinaldi.com), Marina Rinaldi är ett märke som tillhör det italienska Max Mara Fashion Group, (wikipedia.org). Väldigt bra hemsida om man vill ha lite inspiration när man ska sy sig något nytt och har storlek 44 plus. Titta även på Mei Smith, (meismith.com), där finns en beige rock som är väldigt snygg. Här i Sverige har Ida Sjöstedt gjort en sommarkollektion ihop med Ellos, och dessa kläder finns i storlekar från 34 upp till 52, "Ida Sjöstedt i designsamarbete med Ellos - se kollektionen här", (damernasvarld.se).
I artikeln i Vogue som jag nämnde i början nämns Acne Studios och The Row, och där finns kläder i myck
 
et små storlekar, ner till XXXS och storlek 32. Det är inte lätt för "petite" kvinnor att hitta snygga kläder på damavdelningarna heller, och många har säkert tröttnat på att handla på barnavdelningen. Vill man ha mönster i små, petite, storlekar rekommenderar jag att titta på Vogues mönster, de är både snygga och finns ofta ner till storlek 32 (size 6). Alrups-sy.se/vogue. Är man c:a 160  cm lång har burda en specialavdelning burda petite, eller burda korta storlekar. Då slipper man korta av mönstret så mycket man klipper. Förr kallades det här 20-serien och var mest för korta mulliga damer, trodde i alla fall jag. Men dessa mönster finns ofta från "normalstorlek" 32, motsvarar 16 i 20-serien, och storlek 40 motsvaras av stl 20 i 20-serien. På Alrups-sy.se/butik finns storleksguider till de olika mönstren och varumärkena.
Nedan, burda petite 6668, mönster till jeans burda i två längder, 109 kr.
Burda har de snyggaste mönstren i storlek 44 plus, tycker jag. Titta själv. Alrups-sy.se/BURDA_plus.
Nedan burda 6673, mönster till klänning och topp stl 44-58, 109 kr (Alrups-sy.se/butik).
 
Om man inte är "normallång" enligt konfektionsmått, (c:a 168 cm) eller har "normalform" på kroppen, eller om man vill bestämma själv hurdana ens kläder ska se ut och vilken passform de ska ha, så är det smartast (och roligast) att sy sina kläder själv. Så är det bara. Det är bara att lära sig ;)
I februari ska jag gå en kurs i kviltning för Mikael Svensson, Synålen, och det ser jag fram emot. Jag vill lära mig att sy en jeansjacka i chanelstil med jeanslappar. Se "Mikael Svenssons vinnande jeansklänning", (alrupssy.blogg 20150917).