Balenciagautställning, Borås 19 jan 2019

För ett par veckor sedan var Ann-Christin och jag i Borås för att se utställningen om Balenciaga på Borås Textilmuseum, "Balenciaga - Master of Couture", (15 dec 2018 - 21 april 2019).
Utställningen är "utlånad" från Victoria & Albert Museum i London (man har säkert fått betala för den), och det är fantastiskt att Borås fått möjlighet att visa den. Jag tyckte att guiden sa att utställningen bara ska lånas ut till fyra ställen, och Borås är alltså en av dem.
Gå och se den om du har möjlighet!
Man fick fotografera inne i utställningen, utan blixt förstås, men jag tog inte så många bilder den här gången. Det var lite mörkt. Och eftersom jag sett utställningen innan satsade jag på att bara titta och njuta. Fast ett par bilder blev det i alla fall.
Nedan, bild på den röda klänningen som man röntgat för att visa det avancerade underarbetet. Röntgenbilden på klänningen hängde på väggen mittemot klänningen, men bilden speglas i glaset framför klänningen.

Utställningen i Borås var mycket välorganiserad och pedagogisk. Indelad i teman. Sånt gillar jag.
Jag såg den november 2017 i London, på Victoria&Albert, men den var väl värd att se om igen. Alla plagg från London-utställningen var inte med, men det var ett bra urval. Den här gången kunde jag titta lite närmare på vad designers som inspirerats av Balenciaga har gjort. När jag var i London gick jag bara snabbt igenom den avdelningen eftersom jag var så "mätt" efter själva Balenciagautställningen.
En lite fundering dock. Varför var det så mörkt i montrarna? Jag hörde flera av besökarna klaga på detta. Självklart är kläderna ömtåliga och kan förstöras av ljus, men varför inte en grå bakgrund i glasmontrarna? Då hade de fantastiska plaggen synts bättre, i synnerhet de svarta. 
Borås Textilmuseum har haft några smarta idéer som inte fanns i London. Man kunde t ex beställa kläder som syddes upp i modeller som var inspirerade av Balenciaga, och man kunde se de uppsydda modellerna på skyltdockor i museibutiken. 
I en liten ateljé kunde man se olika äldre sytillbehör och annat. 
Sedan var det "Ensömskappan." En kappa som Balenciaga konstruerade om som man här kunde vika till en pappersmodell. Se nedan.
Från början var det en vit ullkappa med svarta rutor. En kappa som Diana Vreeland lär ha älskat och beställt flera av. En genialiskt enkel konstruktion.
Man hade sytt upp tre stycken kappor/koftor av samma modell och de var intressanta att studera närmare.
Innan man kommer in i utställningslokalerna finns en museishop. Intressant. Här finns bland annat hantverk och tyger och böcker. 
Ovan, en monter med vackra scarves i butiken.
Och smycken. Man kan få en hel del idéer om man gillar att pyssla. Se armbanden i sammet, det finns ett grönt mitt i bilden. Jag trodde först att det var en förlängning till halsband och att man skulle ha sammetsbandet i nacken, men sedan såg jag att det var ett armband. Det går säkert att använda som både och.
Till sist ett litet tips - vi betalade 100 kr i entré, men när guiden visade oss runt rekommenderade hon oss att köpa ett årskort, som kostade 150 kr. Synd att man inte visste det innan, när man köpte biljetten. Då hade jag nog åkt till Borås ett par gånger extra bara för att gå på textilmuseet. 
Utanför museilokalerna finns ett café, (där vi drack gott kaffe och åt croissantsemla) och en tygbutik. På skrå, heter tygbutiken och det var en liten pärla. Se På skrå Facebook-sida.
Ann-Christin och jag beundrade ett orangefärgat vackert tyg precis vid dörren och jag trodde att det var linne, men AC sa att det var ull. Det visade sig att vi hade rätt båda två! Det var två lager, samma färg, ett ull och ett linne som satt ihop. Det kliade i fingrarna efter att köpa en bit, men jag avstod, trots att det sved. Har just städat och organiserat om i hyllorna efter att ha skickat tillbaka mönsterlagret till grossistfirman och helt plötsligt blev jag medveten om att jag har massor (!!!) av fina tyger. Bäst att sy upp dem först. Å andra sidan ... I butiken fanns i alla fall väldigt många vackra tyger i mycket fin kvalitet, och priserna var förstås därefter. Och så ska det givetvis vara. Sedan upptäckte jag att På Skrå har en webbutik och att tyget Woolsey finns där. Så det är inte försent än.
Fast jag måste erkänna att jag inte är särskilt konsekvent. Där fanns även en del intressanta symönster och jag köpte ett som jag tyckte var fint. Precis som om jag inte har symönster så det räcker. Men det ska bli en klänning i linne, tror jag. 
Kvinnan som stod i På skrå hade sytt upp Ensöms-kappan i flera varianter. Hon använde skissen/A4-arket som instruktion och hon hade använt 140 cm brett tyg. Det blev flera bra one-size-fits-all kappa/kofta, och de hade olika stil beroende på vilket tyg som använts.
Efter utställningen gick vi till Furulunds tyger där jag köpte sybehör och ... fyndade en tygbit. Bara en liten en ...
Textilmuseet i Borås är verkligen värt en utflykt. Balenciagautställningen rekommenderas varmt. Kombinera gärna med besök till tygaffärer t ex På skrå, Furulunds och kanske en tripp till Skroten.