The Sack Dress - klänningen som män avskyr

The Sack Dress tog stor plats på Balenciagas och Givenchys modevisningar 1957. 1950-talets mode handlade mycket om midjans placering, och med säckklänningen försvann den helt.
Nedan, burda 6914, mönster till "säckklänning". (Köp mönster on-line från Alrups-sy.se
Männen lär ha avskytt säckklänningen eftersom den dolde kvinnans former. Jag hittade ett bra blogginlägg (engelska) med bilder: "Vintage Modern : the Sack Dress", 20141112. Jag översatte texten i inledningen till svenska:
 "Säckklänningen slog igenom i slutet av 1950-talet, en reaktion på korsetterna och de figurformade pennkjolarna och åtsittande klänningarna som följde på efterkrigstidens "The New Look". Den nya säck-looken väckte ganska stor uppmärksamhet eftersom männen såg den vida, figurdöljande formen som en förolämpning. Under den paranoida McCarthy-eran dök det upp många skämt om att säckklänningen egentligen var en kommunistisk sammansvärjning. Från början var det den franska modekungen Paul Poiret som skapade den vida bekväma linjen, men både Balenciaga och Givenchy satsade stort på säck-looken i sina modekollektioner 1957 - och den första "manavvisande" klädseln hade skapats. En stil som eleganta kvinnor älskade och männen avskydde. I dag har den här modellen börjat bli modern igen tack vare det stora intresset för minimalism. Personligen älskar jag looken. I blogginlägget visas några olika säckklänningar ..." "Vintage Modern : the Sack Dress", 20141112.  
Kan man säga säckklänning? Om man googlar ordet å svenska eller söker i böcker så undviker man att kalla det säckklänning, kanske för att man tänker på uttrycket att "den hänger som en säck", och det låter inte positivt. Men nu skriver jag säckklänning.
Om Sara Daunius använder ordet säckklänning så känns det helt korrekt att använda det. Jag läste en artikel som hon skrivit i DN förra året "Sara Danius om svärtans alkemist Balenciaga: Hur kan det vara så intressant med svart?", 2017027. Där skrev hon bland annat om Balenciaga och utställningen med svarta kläder i Paris förra året - "Balenciaga oeuvre au noir", musée Bourdelle, Paris 2017.
Jag har länkat till Sara Danius artikel men jag tror att man bara kan läsa den on-line om man prenumererar på DN. (Lite snålt av dem, tycker jag. Äldre artiklar borde vara bra reklam för att prenumerera på tidningen och få nya artiklar när de är färska.)
Nedan, Vogue 1496, mönster till säckklänning. (Köp mönster on-line från Alrups-sy.se
Tillbaka till säckklänningen. Jag skrev av några rader ur artikeln i DN för att visa att Sara Danius använder "säckklänning". Hon skriver om Balenciagautställningen i London på Victoria & Albert Museum 2017: 
"Utställningen i London lyfter fram 1950- och 1960-talen, den period då Balenciaga röjde ny väg inom couturen. Det var då han uppfann tunikan, säckklänningen, babydollplagget och andra dräkter som lät damerna ha midjan för sig själva. Befriande var ordet." (Sara Danius, Hur kan det vara så intressant med svart?, DN 2017027.) 
Det var många som hånade och skämtade om säckklänningen när den kom på 1950-talet, det finns det bildbevis på. Lucy Show, en amerikansk komediserie från 50-60-talet finns ett avsnitt där Lucy och hennes väninna är i Paris och klär sig i säckar, mode enligt Jacques Marcel (påhittad designer). Se filmklippet här, de kommer alldeles på slutet av "modevisningen" - Jacques, Lucy Show, youtube. I en bloggen Fashion Preserve finns ett inlägg som heter: "What's that about? The sack dress", fashionpreserve.blogspot.se. Där finns en bild med Lucy och Ethel klädda i säckar och en Marilyn Monroe iförd säck.
Jag har hittat flera bilder på säckklänningar och däribland äldre foton på män som stirrar med vämjelse på kvinnor i säckklänning. Se gärna bilder här: pinterest.se/alrup/the-sackdress
Ser man bilder från modevisningar de senaste åren så verkar det som om kläderna blir vidare och linjerna rakare. Intressant. Beror det på ett större behov av trygghet? En önskan om att få vara mer privat? I radioprogrammet "Från avklätt till påklätt - en växande trend i tiden", stil i p1 från oktober förra året, 20171006, diskuterar man denna fråga. Bra program, och säckklänningen och Balenciaga nämns också.
I vilket fall som helst så är säckklänningen vänlig mot kvinnor som inte har smal midja ;)
Nedan, Vogue 1401, mönster till säckklänning. (Köp mönster on-line från Alrups-sy.se 
Till sist - lite skratt. Titta gärna på Lucy Show, två avsnitt när hon är i Paris: 
"Lucy in a Paris café", youtube. och "I love Lucy down the line of translation", youtube.
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Se gärna Alrups-sy.se prislista.
Titta på webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. 
Ring (073-5616384) eller mejla (e-post: alrups.sy@alrups-sy.sedin beställning. 
Vi har alla mönster i lager och kan skicka samma dag.