Om utställningen Downton - I nöd och lust

I somras var jag på Tjolöholms slott och såg på en utställning, Downton - I nöd och lust. 
Utställningen visade dräkter som hörde ihop med TV-serien Downton Abbey, och med fokus på bröllop. Se mer info här, om ni mot förmodan inte vet vad det är. Downton Abbey, 2010-2015, wikipedia
Utställningen pågår 3 februari - 30 december 2018.
Se mer info  här: Downton - I nöd och lust, Tjolöholms Slott
Slottet passade perfekt för kläder från den här tidsperioden. Guiden var både kunnig och trevlig att lyssna på. Så den här utställningen rekommenderar vi, Ann-Christin och jag.
Både Ann-Christin och jag är utbildade lärare i historia och det här var rena julafton. Både historiska miljöer OCH fina kläder.
Här är några bilder från besöket.
Nedan, foto på reskläder.
På ett bord intill fanns denna presentation.
Nedan, bröllopskläder när Mary och Matthew gifter sig.
Nedan, dräkt och hatt som bars av änkegrevinnan, lady Violet Crawley, spelad av Maggie Smith.
Nedan, aftonklänning, även den änkegrevinnans.
Nedan, ännu en aftonklänning, grevinnan Crawley, lady Cora.
Nedan, ännu en brudklänning, lady Edith Crawleys.
Till sist, den här gången kunde man även gå upp till barnens våning. (Den var stängd förra gången jag var där.) På bilden syns en samling sjömanskostymer.
Tjolöholms slott är "ett storslaget exempel på Arts & Crafts-anläggning av det slag som främst kan ses i England", enligt info på Tjolöholms webbsida
Ann-Christin skickade mig ett mejl och tipsade om att det pågår en utställning på Millesgården uppe i Stockholm om Morris, han som gjorde tapeterna som finns på Tjolöholms slott. Läs mer här: "William Morris, mer än bara blommiga tapeter. Höjden av chic skapades av passionerad socialist", svd.se. 
Tack för tips, Ann-Christin! 
Här är en länk till Millesgårdens webbsida
Downton Abbey-serien gick i sex säsonger, och jag såg bara de första tre. Nu har jag köpt hela serien i en box och ser de sista tre säsongerna. Det är riktigt mysigt.
Maggie Smith är bäst! 
Kommentera inlägget här: