Rosett, modern detalj som alla kan ha och man lätt fixar själv

Coco Chanel gillade rosetter och det gjorde även Jackie Kennedy. Rosett ses av många som lite småflicksgulligt, såvida det inte handlar om knytblusar, men det behöver det inte vara.
Här kommer lite tips.
I februarinumret av tidningen Tara finns en "artikel" av Linnea Öst som handlar om rosetter.
Här kommer lite tips från Linnea Öst i tidningen Tara, sid 60-61 februari 2017:
"Den här modedetaljen ger en oväntad tvist åt strikta plagg. ... Till våren har skjortorna uppdaterats med knytdetaljer, påfallande ofta vid de höga manchetterna."
"Den så föraktade resårmidjan blir mitt i prick när den förgylls av en fluffig rosett. Samma sak gäller för Rodebjers nymoderna knytblus vars breda band ska knytas till en stor och fluffig rosett, (eller lindas mer viktorianskt i flera varv) - båda varianterna känns mer än rätt."
"På smycken, väskor och skor är rosett förstås ingen nytt - men i år finns knappt ett skodon som saknar dekorativt knyt."
"Knyt i sidan - Låt skjortan falla rakt, eller ge den form genom att knyta sidsömmarnas tampar."
"En rosettknuten midjesnodd ger en feminin touch." 
Rosett är en väldigt vanlig detalj just nu och den kan man fixa till själv. Jag har valt ut några bilder från olika mönster med rosetter, och det kan man använda som tips för att förnya lite i sin garderob. 
Nedan, rosett mitt fram i V-ringning. Den här idén kan man använda på många sätt. Tips, en lite "slarvigare" variant: Ta en stor T-shirt, klipp bort halskanten, klipp ner den lite djupare fram, vik in, sicksacka. Snörp ihop tyget mitt fram och sy fast. Sy sedan på en rosett. Eller klipp upp mitt fram och lite åt sidorna, (vik in, sicksacka), "knyt" sedan ihop. Dessutom får man en liten "drapering". (på bilden syns detalj av en uppsydd klänning i burda 6531, mönster till klänningar i två längder.)
Nedan, rosetter eller knyt på axlarna, (burda 6663, mönster till lättsydd klänning)
 
Nedan, brett "band" som knyts i sidan, (burda 6514, mönster till kjol )
 Nedan, knyt/rosett på ena axeln, Den här idén kan man använda på en T-shirt. (Vogue 1208, designermönster till klänning)
 Nedan, stor rosett i ryggen. Den här idén går att använda och göra om på många olika toppar. Eller varför inte klippa hål i en T-shirt? ( Vogue 1102, designermönster till klänning
 Nedan, omlottklänning med rosett i sidan, (Vogue 8896, mönster till omlottklänning.) 
Nedan, 5-10 cm brett tyg skärp som dras genom sydda hällor i midjan och knyts i en rosett fram eller vid sidan. Den här detaljen kan man lätt göra själv. Sy på hällor på en rak klänning. Eller sy ett skärp eller använd en scarf, till hällor som redan finns, på jeans till exempel. (burda 6516, mönster till overall, topp och byxa).  
 Nedan, smal rosett på V-ringad blus/topp, går att fixa till på topp/blus man redan har i garderoben. (Vogue 9204, mönster till lättsydda knytblusar)
 Nedan, en riktig knytblus, förstås, i ganska tunt tyg och med "fluffig" rosett. (Burda 6840, mönster till skjorblus)  
Nedan, liten platt rosett i midjan. (McCall's 6838, mönster till festklänningar med variationer, Create it!
Nedan, en riktig knytblus, förstås, i ganska tunt tyg och med "fluffig" rosett. (Burda 6840, mönster till skjorblusar)  
 
Nedan, smalt "snöre" genom tunnel i midjan på klänning, går att använda ett "fluffigare" tyg till rosetten. Notera att tunneln är påsydd utanpå, så det kan man göra om man har en rak klänning och ville förnya den lite, (burda 6732, mönster till klänning i två längder.)
 
Jag lade till länkar till respektive mönster, ifall man vill se hela bilden, eller kanske beställa mönstret ;) 
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se
. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring (073-5616384) eller mejla (e-post: alrups.sy@alrups-sy.se) din beställning. Vi har alla mönster i lager och kan skicka samma dag. 
Kommentera inlägget här: