Vad vet du om modeskaparen Mainbocher?

Läste i en tidning att det finns en utställning om den amerikanska modeskaparen Mainbocher i Chicago. Det enda jag visste om Mainbocher var att han hade gjort Wallis Simpsons brudklänning 1937 när hon gifte sig med hertigen av Windsor, tidigare Edward VIII. I tidningen fanns även en artikel om Mainbocher och det gjorde mig nyfiken. Här är en länk till ett reportage med bilder i amerikanska Vogue om utställningen om Mainbocher i Chicago: "Mainbocher - The Most Important American Designer You've Ever Heard Of - Is Getting His Due In Chicago", (vogue.com). Se gärna Chicago historiska museums hemsida: "Making Mainbocher", (chicagohistory.org). Utställningen pågår till augusti 2017, ifall man är intresserad eller har vägarna förbi.
Nu har jag lärt mig lite mer om Mainbocher ... och se gärna min anslagstavla "Mainbocher" på Pinterest (pinterest/alrup/mainbocher), där samlade jag en del bilder på och om Mainbocher.
Han hade modehus i Paris 1930-1939 och i New York 1939-1971, och hans mål var att kunderna skulle vara eleganta. Elegans var hans ledord. Det finns mer att läsa om Mainbocher på "Encyclopedia of Fashion".
På 30-talet var modesiluetten smal, (man ville spara tyg) och kvinnoidealet var att man skulle vara smal och hälsosam, det var nu man började träna och sporta mer medvetet.
Nedan, Simplicity 8247 1930's Vintage, mönster till klänning, jacka och skärp, s 6-14 (stl 32-40) och s14-22 (stl 40-48). 125 kr + frakt.
Här är några korta fakta om Mainbocher, eller Main Rosseau Bocher som han egentligen hette.
 - Född i Chicago 1890. Studerade konst i Chicago, New York, München och Paris fram till 1914.
 - Deltog i 1:a världskriget som spion, när kriget var över stannade han kvar i Frankrike.
 - Försörjde sig som modeillustratör och blev sedan moderedaktör på franska Vogue.
 - Öppnade eget modehus 1930, ”Mainbocher Couture”, på 12 Avenue Georges V i Paris.
 - 1939 stängde han sitt modehus i Paris och flyttade till New York där han öppnade modehus på nytt. Han gjorde kläder till alla rika och berömda kvinnor i New York och USA.
 - 1947 var 8 av världens 10 bäst klädda kvinnor kunder hos Mainbocher.
 - 1961 flyttade hans modehus till femte avenyn i New York.
 - 1971 stängde han sitt modehus och då var han 81 år.
 - Han dog 1976 i München.
 - 2002 tilldelades han en bronsplakett på New York City Fashion Walk of Fame.
Nedan, Simplicity 8242, Vintage 1940's, mönster till dräkt eller tvådelad klänning, s 10-18 (stl 36-44) och s 20-28 (stl 46-54), 125 kr + frakt.
 Vad var/är Mainbocher känd för? 
 - Han var den första amerikanska modedesignern som etablerade sig i Paris.
 - Han gjorde Wallis Simpsons brudklänning 1937.
 - Designade mycket kläder till Wallis Simpson, hertiginnan av Windsor, skapade en färg till henne, Wallis blue.
 - Känd för sina eleganta aftonklänningar.
 - Känd för att ha introducerat korta aftonklänningar
 - Pärlbroderade aftonjackor och boleros.
 - Gjorde ofta pärlbroderier och andra prydnader på kläderna, perfekt när man reste och inte ville ha med sig smycken.
 - Gillade långa och smala siluetter.
 - Designade uniformer för kvinnor.
 - Hans ledord var elegans, det var viktigt att kvinnor var och kände sig eleganta.
 - Han var den populäraste modeskaparen bland alla rika och överklassens damer plus dåtidens stora filmstjärnor i USA.
Titta gärna på Metropolitan Museum hemsida om Mainbocher och bilder på museets samling av Mainbocher-kläder: "Mainbocher", (metmuseum.org).
Nedan, Vogue 9082, Vogue Vintage circa 1960, mönster till klänning, topp och kort jacka. 
Mainbochers namn är väldigt förknippat med hertiginnan av Windsor, Wallis Simpson. Jag kopierade det här från en bloggtext jag skrev förra året i december.
"Nu har jag sett klart serien "The Crown" från Netflix. Om man blir intresserad av Hertigen av Windsor och hans fru så finns det ett par filmer om dem. Jag hittade en film från 1988 som heter The Woman He Loved, (imdb.com) och den filmen går att se i sin helhet på youtube: The Woman He Loved, youtube.somBra skådespelare, Anthony Andrews, Jane Seymour, Tom Wilkinson, Olivia de Havilland, bl a.
Sedan har vi W.E., 2011, (imdb). Den filmen är bra och blev t o m oscarnominerad.
Wallis Simpson är just känd för sin klädstil och sin elegans. Hon konstaterade själv att hon inte var vacker och det enda hon kunde göra var att klä sig bättre än alla andra. Är man intresserad av henne kan man gärna lyssna på Stil i P1, "Wallis Simpson, hertiginnan av Windsor - stil som substans", sverigesradio.se. "
- Alrupssy.blogg.se 30 dec. 2016 "Skaffa stil med retro"twist".
Vill du se mer Vintagemönster titta på Alrups vintageavdelning med symönster - alrups-sy.se/retro.
Köp mönster on-line från Alrups-sy.se. Titta på de internationella webbsidorna och beställ snabbt och säkert från Alrups-sy.se i Trollhättan. Ring (073-5616384) eller mejla (e-post: [email protected]din beställning. Vi har alla mönster i lager och kan skicka samma dag.
Kommentera inlägget här: