Alla bör ha en kappgarderob. Eller?

Kappan är ett nyckelplagg i höst, det läste jag i Martina Bonniers modeblogg på Damernas Världs hemsida. Se "Höstkappan - allt du behöver veta", (martinabonnier.damernasvarld.se). Kappan är en viktig del i vår look, hävdar hon, och hon bör ju veta. (Martina Bonnier är en äkta "fashionista" och jag har läst alla hennes böcker.) Hon ger tips på klassiska kappmodeller som man kan använda säsong efter säsong, plus vad man ska ha för accessoarer till. Här är en kort lista på hennes favoritkappor:
Kappgarderob, tips från Martina Bonnier.

1.      1950-tals kappan från Dior med getingmidja och vidd

2.      Modern variant av den dubbelknäppta militärkappan

3.      1960-tals kappan á la Balenciaga 

4.      1970-talets maxikappa

5.       Leopardkappan

Läs mer i Martina Bonniers blogg och se hennes tips på snygga kappor som finns i affärerna. 
Jag tänker skriva om mönster till kappor.
Det här med att kappan är ett nyckelplagg i höst, det borde jag ha anat. Jag har sålt väldigt många mönster till kappor den här hösten. Visst är det roligt att så många vågar sig på att sy ett ytterplagg! En slöjdlärare ringde och beställde ett kappmönster till en elev. Eleven ville sy en sådan rock som Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) har i tv-serien. Det blev Vogue 8346, se nedan, en klassisk figursvängd kappmodell, med dubbelknäppning, tre olika längder och två olika kragmodeller. Detta mönster kan man sy många kappor av. Och man kan använda den både till en modern militärkappa och en maxikappa, (se ovan).
Nedan, Vogue 8346, mönster till kappa och jacka, stl 32-36 och stl 38-42 och stl 44-48. Mönstret kostar 129 kr. (Köp symönster on-line från Alrups-sy.se


Det finns ett par bra mönster till reto-inspirerade kappor. Se gärna McCall 7478, nytt mönster till retrokappa. (Eller Diorinspirerad kappa, se Martina Bonniers lista.) McCall 4778 finns i stl 32-40 och stl stl 40-48. Mönstret kostar 89 kr. (köp symönster on-line från Alrups-sy.se)
Sedan har vi den Balenciagainspirerade vida kappan med rundad axel och kortare ärm. Vogue har ett bra vintagemönster, V1137. Det har faktiskt utgått ur sortimentet, men jag har sparat ett par ifall någon vill köpa. Titta på bilden nedan och lägg märke till att fodret är sytt i samma tyg som klänningen.
Nedan Vogue 1137, Vogue Vintage, mönster till kappa och klänning, circa 1950. 155 kr, (köp symönster on-line från Alrups-sy.se).
 
Är du intresserad av vintagemönster och mönster till retroinspirerade kläder - titta på: www.alrups-sy.se/retro.
Det finns faktiskt nya mönster som är inspirerade av Balenciagas "ägg"-formade kappa. Se bara på Burda 6844, bild nedan, där finns samma rundade axlar och runda siluett.
Nedan, Burda 6844, mönster till kappa och jacka, stl 32/34 - 52/54, 119 kr. (Köp symönster on-line från Alrups-sy.se
 
Vill man sy sig en leopardkappa kan man välja ett enkelt mönster med sjalkrage. Det är ju leopardtyget/konstpälsen som gör jobbet.
Nedan, Burda 6740 Easy, mönster till kappa och jacka, tre olika längder, stl 36-52, 119 kr. 
 Fler burdamönster till kappor finns här: alrups-sy.se/BURDA_Kappor
ingvor:

Jag vill nog nästan ha en av varje, men så snygga dom är, gillar den med fuskpälsen, ska kanske sy mig en sådan, så snyggt.
Önskar dig en trevlig söndag

Svar: Ja, jag fick också lust att sy mig en kappa. Gärna en Balenciaga-inspirerad med lite kortare ärm. Kanske bäst att satsa på en vårkappa i så fall... Har aldrig sytt en kappa så det tar nog lite tid. Ha en trevlig söndag.
M. Alrup

Kommentera inlägget här: