Midsommarmode och mönstertips

I morse åt jag en sen frukost och såg på nyhetsprogrammen på tv. På tv4 gav de klädtips inför midsommarhelgen. "Midsommarens mode", (tv4.play).
Det var somriga klänningar och fina kavajer. Singoallaklänning (och singoallatoppar) är stort i sommar, och gärna blommiga, vita  eller blå klänningar. Men de visade även snygga regnjackor och stövlar, samt en riktigt fin tröja. (Fast den var bara lämplig att använda om man satt utanför en fiskebod, sa de.)
Niklas Bergren, stylist, pratade om att det börjar bli modern att ha fluga till kostymen, och han nämnde att eftersom de unga killarnas pappa alltid haft slips så känns det kanske lite nytt att ha fluga i stället. Fluga till kostymen känns faktiskt lite nytt. Jag tror att mina söner skulle vara fina i fluga, och min pappa, pojkarnas morfar alltså, han hade fluga till kostymen, för längesedan när jag var barn. Min pappa var lite pysslig och mamma berättade att han hade lärt sig att sy om slipsar till fluga. Ifall han hittade en snygg slips kunde han sy om den till en fluga, för hand.
Tillbaka till tv4 midsommartips, Tilde konstaterade att axlarna går att visa även om man har fyllt 40, och det är en "gammal" sanning. Men det finns en liten risk med singoallamodellen och den demonstrerades (ofrivilligt) i programinslaget. Tilde stod bakom en skyltdocka som var iförd en ljusblå singoalla klänning, och sedan stoppar hon ner händerna i fickorna på skyltdockans klänning och då händer det som de flesta oroar sig för - överdelen åker ner. Det är just det som känns lite riskabelt med singoallaringning.
Tips! Sätt axelband på blusen/klänningen! Då känner man sig mer trygg.
Många planerar säkert att sy något nytt till midsommar, trots att det bara är några dagar kvar. Här är några inspirationstips som finns på nätet.
"10 Midsommarklänningar", (dv.se)
"30 blommiga midsommarklänningar för alla plånböcker", (chic.se)
"6 heta toppar till sommaren", (elle.se)
"15 off-shoulder toppar att bära i sommar", (elle.se) 
Och har man bråttom så går det väldigt fort att sy en singoallaklänning eller en singoallatopp. Och det är faktiskt två, nästan tre, dygn innan midsommarafton.
(Har man inte något mönster kan man ha mönstret i brevlådan i morgon, förutsatt att man beställer i dag och betalar med swish.)
Här är några mönstertips.
Nedan, burda 6686, mönster till klänning, 109 kr (Alrups-sy.se, mönsterbutik on-line)

Nedan, burda 6791, mönster till klänning och linne, 109 kr, (Alrups-sy.se, mönsterbutik on-line)
Nedan, nytt mönster från Butterick, Butterick 6350, mönster till vid bekväm klänning som lämnar axlarna bara. Mönstret kostar 89 kr, (Alrups-sy.se, mönsterbutik on-line)
Fast jag har faktiskt kollat väderleksrapporten i dag och det ser ut att bli regn och ganska svalt på midsommarafton. Vi svenskar är mot alla odds positiva vad vad det gäller vädret på midsommarafton och föreställer oss alltid hur vi ska ha blomsterkrans i håret och tunna sommarkläder. Det händer förstås  att solen skiner, men hur många midsommaraftnar har vi haft strålande sol? Minst lika många som regniga, det är jag säker på.
Fast ta med den tunna sommarklänningen och sandalerna ifall ni åker bort över midsommar, det ska bli varmt och soligare på midsommardagen. Å andra sidan, meterologerna kan ju ha fel. Det har ju faktiskt hänt.
ingvor:

Snygga mönster. men nu får jag hålla upp med att sy, det kommer ju Midsommar.
Önskar du får en solig Midsommar helg.

Svar: Håller med. Nu tar jag paus från sömnaden under midsommarhelgen. Önskar dig en trevlig midsommar, och hoppas (mot alla odds) att vi får mycket sol!
M. Alrup

Kommentera inlägget här: