Grace Kellys drömklänning i Fönstret åt gården

En annan av mina favoritfilmer är Fönstret åt gården (1954, Alfred Hitchcock), där Grace Kelly spelar mot James Stewart. Filmen är bra men Grace Kellys kläder är nästan bäst. Hon har bland annat på sig en drömklänning med svart överdel med en vid vit kjol, broderad med svarta detaljer. Se gärna YouTubeklippet "Dream Dresses" där kan man se den ordentligt. Den klänningen har inspirerat många. Jag hade till exempel en klänning till Barbie med svart sammetsöverdel och vit chiffongkjol. På Metropolitangalan i år hade Sarah Jessica Parker en liknande klänning. Titta bara på Damernas Världs artikel: "Ser du likheterna mellan Sarah Jessica Parker och Grace Kellys klänningar?", damernasvarld.se.
Det var Edith Head som gjorde kläderna till filmen Fönster mot gården. Hon fick flera Oscar för sina insatser som kostymör. När vi var i Turkiet lyssnade jag mycket på gamla program Stil i P1, och det finns (givetvis) ett helt program om henne. "Edith Head (1897-1981) - Stil i P1", (110225). Ett annat bra program om samma ämne: "Film och mode - om ett stormigt och slitstarkt förhållande som påverkat oss alla - Stil i P1", 080516.
Nedan, nytt vintagemönster från Vogue, Vogue 9000, Vogue Vintage Model, (circa 1951), 155 kr. (Köp mönster från Alrups-sy.se)
Fler mönster till retroinspirerade klänningar finns på Alrups-sy.se/retro.
Kommentera inlägget här: